середа, 04 жовтня 2017 04:20

Із запуску першого штучного супутника почалась космічна ера

Із запуску першого штучного супутника почалась космічна ера
Копія першого у світі штучного супутника Землі. Фото: Вікіпедія

4 жовтня 1957 року із космодрому Тюратам у Казахстані СРСР запустили перший у світі штучний супутник Землі. Супутник літав 92 дні — до 4 січня 1958-го. Його радіопередавачі працювали протягом двох тижнів після старту. Кодове позначення супутника — ПС-1 (Простий Супутник-1).

В 1953 році в СРСР провели успішне випробування ракети Р-5, яка стала першою рядянською ракетою з ядерним зарядом і була прийнята на озброєння в 1956 році. З 1954 році почалась розробка ракети Р-7 - першої в світі міжконтинентальної балістичною ракетою.До 40-ї річниці Жовтневої революції, з космодрому Тюратам в Казахстані (тепер відомого як Байконур) при допомозі переобладнаної балістичної ракети був виведений на орбіту 84-кілограмовий супутник діаметром 58 сантиметрів, котрий передавав на Землю радіосигнали достатньої потужності, щоб їх можна було зареєструвати при допомозі любительської радіостанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 років тому людина ступила на Місяць

Супутник рухався по еліптичній орбіті зі швидкістю 24500 км/год, роблячи один оберт навколо Землі за 96 хвилин. Супутник літав 92 дні, здійснив 1440 обертів навколо Землі (близько 60 млн км), а його радіопередавачі працювали протягом двох тижнів після старту. В січні 1958 року супутник почав відхилятись від орбіти і, очевидно, увійшовши в земну атмосферу, згорів.

В листопаді 1957 року СРСР запустив другий супутник з собакою Лайка на борту, а в травні 1958 року - третій. Потім послідували один за одним запуски нових супутників, зондів до Місяця і в міжпланетний простір.

Успіхи Радянського Союзу в космічній сфері викликали шок в США - в червні 1957 року їхня спроба запустити міжконтинентальну балістичну ракету зазнала фіаско, а перший штучний супутник вдалося вивести на орбіту з другої спроби лише в лютому 1958 року.

Все це змусило США форсувати дослідження в галузі космонавтики, в котрій вони програли СРСР: перший політ людини в космос, перша жінка-космонавт, перший екіпаж з трьох космонавтів, перший вихід людини у відкритий космос, перший літальний апарат, виведений на навколомісячну орбіту, перша посадка космічного апарату на Венеру і Місяць.

Лише в кінці 1960-х США зуміли випередити СРСР, успішно розпочавши програму "Аполлон", в ході котрої в липні 1969 року американські астронавти першими ступили на поверхню Місяця.

Зараз ви читаєте новину «Із запуску першого штучного супутника почалась космічна ера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути