субота, 11 квітня 2020 11:30

У селі вбили 180 людей

У селі вбили 180 людей
Табличка на могилі вбитих рідних Станіслава Сенечка під час різні 11 квітня 1945 року Фото: wikipedia

Підрозділи польської Армії Крайової та селяни із навколишніх сіл знилищи 180 українців у селищі Березка - тепер Підкарпатського воєводства Польщі, 11 квітня 1945 року.

Причиною став етнічний конфлікт між поляками та українцями на Лемківщині, Холмщині та Посянні, що постійно підігрівався з 1942 року. Майже за рік до трагедії, усіх чоловіків мобілізували до Червоної армії, що зайняла поселення. У селі залишились переважно жінки, діти та люди похилого віку, які й стали жертвами різанини.

"Напала озброєна банда, - згадував уроженець села Станіслав Сенечек. - Перевіряли документи людей. Хто мав кенкарту, ще німецьку посвідку особистості, з "U" - українець, того вбивали на місці, хто з "P" - поляк, того не вбивали. То були люди з сусіднього села, але і з-за Сяну, і переселенці з Волині. В Березці вбили тоді 182 людей. Поховано їх в загальній могилі, люди порахували, щоб знати, скільки було вбитих. Під час того нападу вбили мого батька й брата".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський історик розповів про причини конфліктів із Україною

Того ж дня поляки замордували 26 українців у селищі Сівчина та 70-100 у Бахові. Одним із організаторів різанини українців вважають керівника батальйонів хлопських Романа Кіселя.

Селище Ремель Рівненської області знищили в ніч з 16-17 березня 1943-го нацистські окупанти. Загинули до 600 мирних мешканців. Причиною каральною акції стала наводка місцевих поляків, які звинуватили селян у співпраці з ОУН-УПА. Ті активно протистояли німцям та полякам на Волині.

Зараз ви читаєте новину «У селі вбили 180 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути