понеділок, 21 жовтня 2024 01:30

У Польщі знайшли затонулий корабель часів війни з більшовиками

У Польщі знайшли затонулий корабель часів війни з більшовиками
У річці знайшли корабель "Гетьман Жолкевський". Фото: S.Kaliński

Польські археологи знайшли місце затоплення "Гетьмана Жолкевського".

Його виявили у місці злиття річок Нарев і Вісла у польському місті Новий Двір Мазовецький, поблизу Модлінської фортеці. Про це пише Heritage Daily.

Корабель пройшов шлях від пасажирського пароплава до частини Пінської флотилії. 1939 року його затопив екіпаж, щоб врятувати від захоплення німецькими військами.

"Гетьман Жолкевський" був побудований у 1887 році у Варшаві як пасажирський пароплав "Генрик". Корабель кілька разів переходив з рук в руки, перш ніж його придбав польський воєнний флот під час Київської наступальної операції 1920 року. То була спільна кампанія Української народної республіки та Польщі, спрямованої на повернення українських земель з-під контролю більшовиків.

Після польсько-більшовицької війни 1919-1921 років судно стало частиною Річкової флотилії ВМС Польщі, відомої як Пінська флотилія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давній затонулий корабель із вантажем

Документи свідчать, що "Гетьман Жолкевський" на початку Другої світової війни у той час служив буксиром у складі мостового батальйону у Казуні.

Дослідженням займалась Триглавська пошуково-дослідницька група. Вони зібрали свідчення солдатів, дислокованих у Модліні в 1939 році. Ті згадували, що військову техніку і судна навмисно затоплювали.

За допомогою гідролокатора виявили шість затоплених кораблів. Один з них виділявся своїми броньованими ілюмінаторами та силовою установкою. Це відповідає описам "Гетьмана Жолкевського". 5 жовтня 2024-го водолаз Артур Собчак знайшов іменну табличку корабля.

У Хорватії археологи ідентифікували рештки затонулого корабля. Він є найдавнішим затонулим в Адріатичному морі. Його виявили на дні біля острова Іловик. Кораблем виявилося торгове судно, яке затонуло понад 2 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знайшли затонулий корабель часів війни з більшовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути