середа, 24 березня 2021 12:37

У Польщі встановлять пам'ятник українському священнику

У Польщі встановлять пам'ятник українському священнику
1999 року Омеляна Ковча визнали праведником України, а через 2 роки Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним священномучеником Фото: ugcc.ua

У Любліні 24 березня встановлять пам'ятник священнику УГКЦ отцю Омеляну Ковчу. Урочисте відкриття відбудеться 25 березня.

"Над втіленням пам'ятного знака працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Як відзначають творці пам'ятника видатному українському священнослужителю, ця скульптура - узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священник наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею.

Куб – надважка невблаганна форма, що, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію", - пояснили у департаменті інформації УГКЦ.

Постанову про спорудження пам'ятника ухвалила міська влада Любліна ще 2018 року, а 22 лютого 2019-го заклали перший камінь. Раніше відкриття пам'ятника планували на 28 травня 2020 року, але урочистості відклали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Омелян Ковч — справжній воїн, він здолав найбільшого ворога — ненависть"

Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 року в cелі Космач (тепер Косівського району Івано-Франківської області). Навчався у римській Колегії святих Сергія і Вакха. 1991-го прийняв ієрейські свячення з рук єпископа Григорія Хомишина.

За власним бажанням поїхав служити до Боснії серед українських греко-католиків в окрузі Прієдор. Нелегка була праця молодого священника в країні, де абсолютну більшість становили слов'яномовні мусульмани. Але отець Омелян 4 роки перебував там.

1919-го вступив до Української галицької армії. Капеланом пройшов через усі негаразди разом зі стрільцями Бережанського коша аж до кінця існування УГА. З 1922 року служив парохом Перемишлян - тепер райцентр на Львівщині. Опікувався бідними та сиротами, хоча мав 6 власних дітей.

За часів Другої світової війни потрапив до концтабору "Майданек" на території Польщі за активний порятунок євреїв під час німецької окупації Галичини. На власних руках виносив людей із підпаленої німцями синагоги у Перемишлі. Відвідував місцеве гетто та передавав туди їжу, одяг і медикаменти. Видав євреям близько 600 свідоцтв про хрещення попри заборону окупантів. Написав листа до Гітлера з вимогою припинити масові вбивства.

У "Майданеку" отця посадили у камеру до польського бандита Зиґмунта Міллера, якого боялись в'язні. Але той гарно ставився до священника, навіть дозволяв йому сповідати та причащати вірян, відправляти літургії у кутку камери. В'язні почали називати чоловіка парохом "Майданека". Разом із усіма працював босим на табірних каменоломнях.

Помер у концтаборі від серцевої недостатності 25 березня 1944 року.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі встановлять пам'ятник українському священнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути