четвер, 27 лютого 2020 17:24

У парламенті виявили таємний хід, яким діставалися до банкетного залу

У парламенті виявили таємний хід, яким діставалися до банкетного залу
Спікер британського парламенту сер Ліндсі Гойл виходить із таємного ходу. Фото: dawn.com

У будівлі британського парламенту реставратори знайшли таємний хід, яким користувалися вельможі та прем'єр-міністри. Знахідка має 360-річну історію.

Хід створили для коронації Чарльза II 1660-го. Це підтверджує дверна рама, датування якої 1659-м вдалося встановити. Важливі гості церемонії могли потрапити через прохід на святковий бенкет у Вестмінстерську залу. Згодом його перетворили на головний вхід до Палати громад, якими користувався спікер та інші члени парламенту, передає BBC.

Приховані дверцята виявила експертка з парламентської спадщини та архітектури Ліз Халлам Сміт. Також довідалися, що на прохід натрапили ще у 1950-х, коли будівлю відновлювали після бомбардувань німецької авіації. Тоді ж його замурували й забули про нього.

Хід розташований між товстою стіною з боку Вестмінстерської зали і дерев'яними панелями, які йдуть уздовж сусіднього приміщення. Донедавна в ньому розташовувався офіс Лейбористської партії, а ще раніше - гардероб для депутатів. Поруч була табличка, що розповідала про прохід, але не зазначала, де він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під пірамідою знайшли таємний тунель стародавньої цивілізації

Приміщення за дверима має кам'яну підлогу та вимикач для світла. На подив дослідників, лампочка з 1950-х все ще працює. На стінах знайшли написи олівцем, які датуються серединою XIX ст.: "Це приміщення закрив Том Портер, великий шанувальник темного елю" та "Цих робітників найняли для ремонту галереї. 11 серпня 1851 року. Справжні демократи".

Останнє означає, що робітники належали до руху чартистів, який домагався, аби всі чоловіки віком від 21 року мали право голосу та не потребували для цього майна.

У пекарнях Томаса Фаррінера в провулку Пуддінг 2 вересня 1666 року почалася велика лондонська пожежа, яка тривала чотири дні. 16 осіб загинули під час пожежі в Лондоні

Уранці загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера, який забув на ніч загасити піч. За кілька хвилин вогнем було охоплено всю вулицю, а за два дні згоріло дві третини міста, зокрема, ратуша, королівська біржа, 13,2 тис. будинків, 87 церков. 70 тис. жителів залишилися без домівок. Фаррінеру разом із сім'єю і слугами вдалося врятуватися через вікно другого поверху, але загинула його помічниця по кухні.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті виявили таємний хід, яким діставалися до банкетного залу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути