понеділок, 02 вересня 2019 08:20

Пожежа знищила розсадники холери

Пожежа знищила розсадники холери
Вогонь охопив вулиці і припортовий склад з гасом, свічками, спиртом і вугіллям. Ілюстрація

У пекарнях Томаса Фаррінера в провулку Пуддінг 2 вересня 1666 року почалася велика лондонська пожежа, яка тривала чотири дні. 16 осіб загинули під час пожежі в Лондоні

Вранці загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера, який забув на ніч загасити піч. За кілька хвилин вогнем була охоплена вся вулиця, а за два дні згоріло дві третини міста – зокрема ратуша, королівська біржа, 13,2 тис. будинків, 87 церков. 70 тис. жителів залишилися без домівок. Фаррінеру разом з сім'єю і слугами вдалося врятуватися через вікно другого поверху, але загинула його помічниця по кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські студенти показали, як виглядав Лондон до Великої пожежі 1666 року

Вогонь охопив вулиці і припортовий склад з гасом, свічками, спиртом і вугіллям. Склад спалахнув, і пожежа стала поширюватися містом у різних напрямках і з великою швидкістю. Незважаючи на земляні вали, зведені жителями Лондона для локалізації пожежі, вона охопила практично все місто, яке було переважно з дерев'яних будівель. Багато з них були вкриті соломою і розділені вузькими вуличками. Вогонь був настільки сильним, що його було видно за 50 кілометрів від міста. Разом із тим пожежа знищила розсадники холери. Тільки за 1665-й вона забрала життя близько 100 тис. осіб.

Через декілька днів за наказом короля Карла II почалась відбудова міста з цегли або каменю. В 1670 році в пам'ять про Велику лондонську пожежу біля її епіцентру було встановлено меморіальну колону заввишки близько 70 метрів.

Унікальну відеореконструкцію Лондона до Великої пожежі 1666 року створили шестеро студентів Університету де Монфор.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила розсадники холери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути