Ексклюзиви
четвер, 29 січня 2015 16:36

У мережу виклали реконструкцію бою під Крутами

У мережу виклали реконструкцію бою під Крутами

29 січня Україна відмічає День пам'яті героїв, що загинули в битві під Крутами. Молодіжна кампанія "Памятай про Крути" виклала в мережу відео-реконструкцію бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року на Чернігівщині, неподалік від станції Крути.

 

27 січня 1918 р. з Києва назустріч більшовицьким військам, що наступали на Україну, вирушив добровольчий Студентський Курінь. Він складався зі студентів Університету імені Святого Володимира (нині Київський Національний Університет ім. Т. Шевченка), новоствореного Українського Народного Університету, а також із гімназистів Київських гімназій.

Курінь мав на меті допомогти українським частинам утримати станцію Бахмач. По дорозі прийшло повідомлення, що в Бахмачі уже ворог. Тому загін зупинився відразу за Ніжином, на станції Крути – за 130 км від Києва.

Проти них рухався передовий загін військ Муравйова кількістю близько 4 тисяч військових, який підтримувала вогнем артилерія з бронепотягів. У захисників Крут була тільки одна гармата. Бій тривав цілий день з ранку 29 січня 1918 р. й до вечора.

Загалом втрати українців під час бою під Крутами становили близько 300 бійців загиблими. Втрати більшовиків під Крутами оцінюють за непрямими даними і становлять до 2 тисяч осіб разом з пораненими.

Зараз ви читаєте новину «У мережу виклали реконструкцію бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути