четвер, 30 травня 2013 17:11

У львівському музеї показують німецьку весільну скриню, шпалери із тканини та лаву для моління
11

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України , на Проспекті Свободи, 15 відкрили постійну оновлену виставку "Декоративно-ужиткове мистецтво Європи кінця 15 - першої половини 20 століття".

Експозиція презентує п'ять століть розкішних ужиткових речей Європи  - від пізньої готики до стилю арт-деко. Колекція меблів, годинників, посуду, скла, металевих виробів, одягу, килимів вражає з першого погляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці французької порцеляни у Львові показали нічну вазу 18 ст.

"Відвідувачі можуть побачити, як розвивалося меблярство, годинникарство, скло, метал, текстиль у Європі в епоху готики, ренессансу, бароко, рококо, класицизму, ампіру та інших стилів. Тут представлені роботи італійця Луки Делла Роббіа, французького хіміка, кераміста і науковця Бернара Паліссі, художника Альфонса Мухи та інших. Дуже цікавим експонатом є велика німецька шпалера-килим із сценою хрещення Ісуса. Колись килими ткали винятково чоловіки. У тканину навіть додавали срібні нитки та довге жіноче волосся для міцності. Цікавим є керамічний італійський  рельєф "Мадонна з дитям", монументальна ваза з батальною сценою із міста Урбіно (16 ст.), кабінети, інкрустовані слоновою кісткою, перламутром, напівкоштовним камінням, цінними породами дерев",  - розповідає завідувач експозиційним відділом музею Андрій Колотай.

Один із найстаріших експонатів виставки датується 13 століттям. Це навершня єпископського жезла із Західної Європи. Як потрапила до Львова – невідомо.

У музеї показують весільну шафу 1563 року, на якій є рік виготовлення та портрети молодят. Скриня належала заможній родині із Північної Німеччини. Деякі експонати мають стосунок до Львова. Це  дзвін, створений львівським майстром у 1643 році, феєрична лава для моління із Домініканського собору, годинник із зображенням ставів Парку культури, вироби львівських майстрів та мануфактур періоду сецесії та арт-деко.

Зараз ви читаєте новину «У львівському музеї показують німецьку весільну скриню, шпалери із тканини та лаву для моління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути