четвер, 28 березня 2013 12:49

На виставці французької порцеляни у Львові показали нічну вазу 18 ст.
15

Промислове виробництво представлене чотирма французькими центрами виробництва: Руана, Мустьє, Неверо, Страсбург
Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському музеї етнографії відкрили виставку французької порцеляни 17-20 століття в рамках десятого міжнародного фестивалю "Французька весна".

Близько 400 виробів із порцеляни та фаянсу представлено на виставці у Львові. Твори - із приватних колекцій та колекції музею художнього промислу ІН НАНУ. Промислове виробництво представлене чотирма французькими центрами виробництва: Руана, Мустьє, Неверо, Страсбург. Це різноманітні тарелі й тарілки різних форм і розмірів, кавові та чайні сервізи, кашпо, вази, дзбани та багато іншого.

Родзинка виставки - тарыль 16 ст. всесвітньо відомого кераміста Бернанда Паліссі. Француз Бернанд Паліссі народився 1510-го у бідній родині. Він відомий тим, що все своє життя боровся за те, щоб не наслідувати китайській порцеляні. Паліссі займався фаянсом, емалями, глазур'ю, випустивши у світ трактат "Про гочарне мистецтво, його користь, про емаліі й вогні". Чимало виробничих таємниць і секретів митця не розкриті й донині. Твори цього майстра зберігаються у найбільших європейських музеях.

Таріль 16 століття потрапила на виставку із колекції музею художнього промислу ІН НАНУ. Схожі роботи Паліссі експонують у Луврі.

"Його робота унікальна, до науковців потрапила вже побита і пошкоджена. Її реставрували. Після нього виникла ціла школа "паліссістів", які копіювали манеру роботи автора", - розповідає куратор виставки Вікторія Походай.

В окремих шафах презентують декоративні вироби із порцеляни, фаянсу. Це жіночі пудрениці, шкатулки для орденів, фігурки гусарів, дам та нічна ваза.

"Більшість збереглася у хорошому стані, на той час дозволити собі це могли лише дуже багаті люди. Є погруддя Людовіка XVIII, Наполеона Бонопарта, Генерала Форжо", - каже Вікторія Походай.

Цікавим є чайний сервіз та терілки із зображенням сцен Французької революції.Такі вироби на аукціонах вартують тисячі євро.

Зараз ви читаєте новину «На виставці французької порцеляни у Львові показали нічну вазу 18 ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути