вівторок, 11 грудня 2012 12:47

400 років тому гральні карти оздоблювали золотом та сріблом
5

Король і дев'ятка мечів
Фото: Фото: Patrick Debremme
Кавалер і десятка жезлів
Король чаш і туз монет
Антон Моцарт. "Представлення кунсткамери герцогу Філіпу II Померанському" (1671). Кунсткамерою називалася шафка для рідкостей. У тому, яка зображена на цій картині, зберігалися три колоди срібних карт
Карлота Жоакін пензля невідомого художника

Описали повну колоду 52 срібних і позолочених гральних карт, які були створені близько 1616 року німецьким майстром Міхаелем Фреммером.

400 років тому не існувало єдиного стандарту гральних карт, і в різних частинах Європи все було по-різному. В даному випадку карти виготовлені за італійським зразком - з мечами, монетами, жезлами і чашами, що мають значення від туза до десяти. Фігурних карт три: король, лицар (або кавалер) і валет. Джокери відсутні.

У 2010 році колода була анонімно виставлена ??на аукціон Christie's в Нью-Йорку. Її придбав підприємець Селім Зілхі, який поділився раритетом з істориком Тімоті Шродером. Той у боргу не залишився і присвятив картам кілька сторінок своєї нової книги "Срібло, порцеляна і рубінове скло Ренесансу та бароко у колекції Зілхі" (2012).

Дослідник відзначає, що срібні карти створювалися не для гри, а як твори мистецтва для обраних колекціонерів. Сьогодні відомі тільки п'ять комплектів, і лише один з них - описуваний тут - повний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі Габсбурґи стали родичами як за матір'ю, так і за батьком

Два королі зображені у давньоримських шатах, третій - у вигляді імператора Священної Римської імперії, четвертий - як східний владика. Лицарі та валети одягнені у військові і придворні костюми за тогочасною модою. Розмір карт - 8,6 ? 5 см. Сорочка порожня.

Процес нанесення позолоти був небезпечним для здоров'я, і ??майстри того часу про це вже знали. Золото розтирали в порошок і змішували з ртуттю. Отриману масу наносили на поверхню, після чого обпалювали в печі: ртуть випаровувалася, а золото хімічно пов'язувалося зі сріблом.

Для кого виготовлялася колода, невідомо. Але сім'я, що виставила її на аукціон, стверджувала, що картами володіла інфанта Карлота Жоакін, дочка іспанського короля, яка вийшла заміж за португальського принца. У 1807 році вона втекла від військ Наполеона до Бразилії. Після того як француз примусив її брата Фердинанда VII зректися престолу, вона зробила кілька спроб захопити іспанську корону і взяти під свій контроль активи країни у Новому Світі. Згідно із сімейною традицією, інфанта подарувала карти на пам'ять дружині свого соратника Феліпе Контуччі.

Шродер не схильний сумніватися в цій історії. Коли Зілхі придбав карти, вони лежали в шкіряному футлярі початку 19 століття з мідною табличкою, яка також належить до початку або середині 19 століття і на якій вигравіюваний весь цей провенанс.

Зараз ви читаєте новину «400 років тому гральні карти оздоблювали золотом та сріблом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути