Ексклюзиви
середа, 21 лютого 2018 23:18

У Латвії розсекретили архіви КДБ з даними інформаторів

У Латвії розсекретили архіви КДБ з даними інформаторів
Одна із карток з латвійського архіву КДБ. Фото: currenttime.tv

У Латвії готують публікацію документів КДБ. У них йтиметься про осіб, що співпрацювали з держбезпекою або були агентами.

Публічно доступними архіви повинні стати з кінця травня цього року. Розсекретять агентурні картки близько 4-ох тисяч латвійців, повідомляє "Настоящее время"..

Латвійський поет, публіцист та перекладач Яніс Рокпелніс сам зізнався, що був завербований КДБ. Він подавав опис настроїв творчої інтелігенції. Зустрічався з куратором раз в два місяці в колишній будівлі КГБ в центрі Риги. Зараз там розташований Музей окупації.

"Я подумав, що як Штірліц в "17-ти миттєвостях весни" проникну в цю страшну, жахливу пащу тигра, яку я ненавидів і боявся", - згадує він.

Митець каже, що хотів вивчити КДБ зсередини та написати викривальну книгу. Але зараз називає найбільшою помилкою в житті рішення співпрацювати з держбезпекою.

Історик Карліс Кангеріс каже, що в картотеці КДБ є багато гучних імен. У тому числі і його. На історика збирали дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві запустили проект Vatnikas - аналог українського "Миротворця"

"Зазначено, що про мене повідомляли деякі Вієстурс, Оскарс і Карліс. Я не знаю, хто ці люди. Але хотів би дізнатися", - каже він.

"Працює в Стокгольмському університеті, займається науковою роботою зі славістики латиської мови. Має багато зв'язків в республіці, проте активної антирадянської діяльності не проводить", - написано в картці науковця.

Кілька років тому парламент намагався розсекретити архіви органів держбезпеки, але більшість депутатів Сейму тоді була проти. Тепер ситуація змінилася.

"Треба нарешті їх відкрити і заспокоїтися. Закінчимо на цьому всі дискусії і продовжимо працювати", - каже Яніс Упеніекс, депутат Сейму від партії "Єдність".

Після проголошення незалежності колишні працівники спецслужб залишилися на своїх посадах. Мали час на знищення архівів. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів начальник Управління інституційного забезпечення політики національної пам'яті, колишній очільник архіву СБУ Ігор Кулик.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії розсекретили архіви КДБ з даними інформаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути