четвер, 14 грудня 2023 08:53

У Криму перейменували населені пункти

У Криму перейменували населені пункти
Радянська влада намагалася стерти пам'ять про кримських татар та про інші народи, що проживали в Криму Фото: wikipedia

14 грудня 1944 року Президія Верховної Ради РРФСР підписала указ про зміну назв районів та районних центрів Криму на російський лад. Замість Кримської АРСР почали формувати Кримську область.

Рішення прийняли за пів року після депортації кримських татар та інших народів. Влада прагнула знищити навіть історичну пам'ять про етноси, що населяли півострів, а більшість топонімів мали переважно кримськотатарське походження.

Того року перейменували 11 районів та районних центрів. Наприклад Ак-Мечетський район став Чорноморським, змінили назву й однойменного села. Ак-Шейхський район став Роздольненським. Селище Буюк-Онлар однойменного району перейменували в Октябрське, Сеїтлер у Нижньогірський тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі

Наступні рішення щодо перейменувань приймали 1945-го. Тоді змінили назви сільрад та центрів, а протягом 1948-1949 років перейменували основну масу населених пунктів. Загалом понад 1 тис. сіл та поселень у 26 районах.

Відомо, що після 1990-го свої історичні назви повернули Коктебель, Партеніт та Сари-Баш, що за радянських часів були відомі як Планерське, Фрунзенське, Таніне.

Масові репресії проти населення Криму радянська влада розпочала одразу після повернення на півострів під час Другої світової війни. Рішення переселити усіх кримських татар у середньоазіатські регіони прийняли в СРСР 11 травня 1944-го. Їх зарахували до "нелояльних народів" та "зрадників Батьківщини". Операція з переселення кримських татар до Узбецької РСР мала розпочатися вранці 18 травня. Попри це, насильницьке виселення в окремих населенних пунктах розпочалося ще ввечері 17 травня. Завершити його мали до 1 червня 1944 року. Кримські татари отримували статус "спецпоселенців".

Зараз ви читаєте новину «У Криму перейменували населені пункти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути