Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2019 13:49

У Києві взялися за знищення голубів
12

Нацисти захопили Київ 19 вересня 1941-го та встановили у місті "Новий порядок".
Фото: photohistory.kiev.ua
Нацисти захопили Київ 19 вересня 1941-го та встановили у місті "Новий порядок".
Нацисти захопили Київ 19 вересня 1941-го та встановили у місті "Новий порядок".
Нацисти захопили Київ 19 вересня 1941-го та встановили у місті "Новий порядок".
Нацисти захопили Київ 19 вересня 1941-го та встановили у місті "Новий порядок".

Битва за Київ на початку Другої світової війни завершилась 19 вересня 1941-го. Німецькі війська захопили місто. Втрати СРСР через недалекоглядність командування склали понад 700 тис. солдатів.

Цього дня містянам повідомляли, що війська ведуть запеклі, але вдалі бої під Києвом. Інформацію, що вони розбиті та місто здано, люди отримали лише за декілька діб. СРСР встиг евакуювати 197 міських підприємств і партійне керівництво із родинами. Залишались працювати інженерні підрозділи саперів, які закладали вибухівку у важливі об'єкти життєзабезпечення.

Звичайні містяни, яких було близько 400 тис., опинились у пастці - без управління, води, електроенергії та навіть харчів. Люди взялись добувати їх самостійно. Активізувались мародери, які громили крамниці та чужі квартири у пошуках продовольства.

Нова влада взялася за "наведення порядку" в місті. Годинники перевели "за берлінським часом". Сама гітлерівська адміністрація розмістилася в будинку на вулиці Орджонікідзе - тепер Адміністрація президента на Банковій, 11. У першу чергу, наказали відловити радянських саперів, але це довго не вдавалося. 20 вересня вони підірвали оглядовий майданчик Верхньої Лаври. За 10 днів підірвуть і Успенський собор монастиря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемоги не було: історики спростували міф про найбільшу танкову битву

Самим жителям наказали здати зброю та боєприпаси, перереєструватись у комендатурі. Розпочалась кампанія з відлову голубів - німці боялися, що їх використовуватимуть як нелегальну пошту. Усіх птахів знищували.

Нацисти змінювали назви вулиць. Наприклад Хрещатик перетворився на Ейхгорнштрассе. Назвали на честь головнокомандувача окупаційної адміністрації України 1918-го Германа Ейхгорна. Тоді він підтримував гетьмана Павла Скоропадського. Усім вулицям, що не отримали приставки "штрассе", за архівною інформацією, повернули дореволюційні назви.

Київ обклеїли пропагандою, у якій нацисти зображались як "визволителі". На визначних місцях з'явилися штандарти III Рейху, свастики, роздавали пропагандистські інформаційний листівки. У захоплених місцевих газетах вихваляли Адольфа Гітлера. Але містян це не цікавило. Більшість потерпала від голоду, бо продукти видавали за картками. Незважаючи на злидні, кияни активно наводили у місті лад. Прибирали руйнування від бомбардувань, відновлювали свої будинки.

Нацисти утримуватимуть місто до листопада 1943-го. Його звільнять радянські війська під час Київської наступальної операції. Вітати їх будуть уже 180 тис. киян.

22 червня 1941-го німецькі війська перейшли кордон СРСР. 7 грудня 1941-го Японія напала на американську військову базу Перл-Гарбор (Гавайські острови). Так Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані та в Азії. Після цього війну США оголосили Німеччина та Італія.

Зараз ви читаєте новину «У Києві взялися за знищення голубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути