Ексклюзиви
четвер, 11 липня 2019 15:38

Перемоги не було: історики спростували міф про найбільшу танкову битву

Автор: welt.de
  Історики спростували міф про найбільшу танкову битву
Історики спростували міф про найбільшу танкову битву

Німецькі та британські історики розвінчали міф про тріумф Червоної армії у битві під Прохорівкою - тепер Білгородська область Росії, 12 липня 1943-го. У радянській історії битва названа найбільшим танковим боєм Другої світової війни. Однак нещодавно історики виявили німецькі розвідувальні фотознімки, які заперечують цей факт.

Результати останніх досліджень, засновані на справжніх фотографіях, підтверджують: під Прохорівкою не було ні радянської перемоги, ні потужного танкового бою в цілому. Насправді, на Прохоровському полі того дня більше 200 танків здійснили атаку в стилі камікадзе, йдеться в статті німецького видання Die Welt.

Попередню версію висунув німецький військовий історик Карл-Хайнц Фрізер. Її підтвердив британський вчений Бен Вітлі, який знайшов в американському Національному архіві Коледж-Парку у штаті Меріленд німецькі розвідувальні фотографії зі східного фронту. Вони доводять катастрофічні поразки Червоної армії під Прохорівкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові отримали дозвіл розстрілювати в'язнів

"Згідно із багаторічною версією битви під Прохорівкою, 12 липня 1943-го під час німецької наступальної операції "Цитадель" у бою зійшлися 850 радянських і 800 німецьких танків, - йдеться у статті. - При цьому, за даними радянської пропаганди, нібито було знищено 400 бойових машин вермахту. Насправді проти 672 радянських танків боролися 186 німецьких бойових машин; ввечері того дня втрати склали 235 танків у Червоній армії та 5 у вермахту - і це на кількох квадратних кілометрах".

Автор: welt.de
  Історики спростували міф про найбільшу танкову битву
Історики спростували міф про найбільшу танкову битву

У статті Die Welt стверджується, що командувач 5-ї гвардійської танкової армії генерал Павло Ротмістров ігнорував природні перешкоди. У результаті радянські танки скупчились перед вузьким мостом і стали ідеальною мішенню для німецьких тигрів.

"Це було пекло з вогню, диму та палаючих Т-34, убитих і поранених", - писав син райхсміністра закордоних справ Йоахіма Ріббентропа офіцер Рудольф фон Ріббентроп, який брав участь у битві. Тільки 4 важкі танки "Тигр" під командуванням Міхаеля Віттманна знищили 55 радянських танків.

За кілька днів до району бою спрямували німецькі розвідувальні літаки, які й зняли його. На них видно понад 100 розбитих Т-34 і Т-70. Дещо подалі історики нарахували ще 55 знищених Т-34 і 11 британських "Черчілів". Дослідники переконані, що міф про "найбільшу танкову битву в історії" стоятиме поруч із міфом про "28 панфіловців".

22 червня 1941-го почалося вторгнення військ Третього Рейху в СРСР. На Східному фронті Другої світової розпочалися активні бойові дії. Німецька артилерія та авіація нанесли масовий удар по радянських військах. За кілька годин під бомбардування потрапили всі міста в західних областях СРСР, Київ, Одеса, Севастополь, Мінськ. Радянська армія не змогла стримати нацистів і почала відступати.

Зараз ви читаєте новину «Перемоги не було: історики спростували міф про найбільшу танкову битву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути