понеділок, 24 червня 2019 09:42

Військові отримали дозвіл розстрілювати в'язнів

Військові отримали дозвіл розстрілювати в'язнів
Львів'яни шукають серед розстріляних своїх рідних у дворі в'язниці № 1 Фото: zapadrus.su

Масові страти політичних в'язнів у в'язницях Львова провели агенти НКВС і тюремні співробітники 24 червня 1941-го. Підставою для страт слугував наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії. Тоді у 3-х в'язницях розстріляли 1808 людей.

22 червня 1941-го розпочалась німецько-радянська війна. У керівництві СРСР прийняли рішення про евакуацію тюремних в'язнів. Проте з цим виникали значні проблеми - не вистачало транспорту. Також голі й босі, заслаблі в'язні не могли швидко й довго пересуватися.

"При проходженні пішим порядком усі конвої зазнавали труднощів в охороні ув'язнених, тому що фізично слабкі в'язні відставали від колон на великі дистанції, деякі зовсім не могли слідувати, у результаті чого доводилося розпорошувати конвої", - повідомляли агенти НКВС.

Тоді прийняли рішення про їхню ліквідацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У в'язниці знайшли тіла жертв масових розстрілів

"Подальше вивезення ув'язнених із в'язниць прифронтової смуги, як знову заарештованих після проведеної евакуації тюрем, так і в порядку розширення зони евакуації, вважаємо недоцільним, зважаючи на суттєве переповнення тилових в'язниць і труднощі з вагонами. Вивезенню в тил підлягають тільки підслідні ув'язнені, щодо яких подальше слідство необхідно для розкриття диверсійних, шпигунських і терористичних організацій і агентури ворога. До всіх інших в'язнів застосовувати ВМП - розстріл", - йшлося у наказі Берії.

Тоді співробітники тюрем спільно з обласною прокуратурою перевірили справи ув'язнених. Встановили "особливо небезпечних осіб", які підлягали розстрілу. Приступили до виконання вироків.

У тюрмі №1 розстріляли 924 людини. У тюрмі №2 - 471. У в'язниці №4 - 413. Загалом 1808 людей.

Усі в'язні 1-ї категорії поховані в ямах, виритих у підвалах в'язниць. Усі документи й архіви у в'язницях спалені, за винятком журналів із обліку в'язнів, картотек і журналів обліку цінностей. Усі ці документи прибули до Києва.

22 червня 1941-го почалося вторгнення військ Третього Рейху в СРСР. На Східному фронті Другої світової розпочалися активні бойові дії. Німецька артилерія та авіація нанесли масовий удар по радянських військах. За кілька годин під бомбардування потрапили всі міста в західних областях СРСР, Київ, Одеса, Севастополь, Мінськ. Радянська армія не змогла стримати нацистів і почала відступати.

Дата 22 червня 1941 року – це один із найбільших міфів у історії. Друга світова війна почалась 1 вересня 1939-го з нападу Німеччини на Польщу.

Зараз ви читаєте новину «Військові отримали дозвіл розстрілювати в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути