неділя, 01 вересня 2019 11:54

Сьогодні відзначають 80 роковини найкривавішої війни

1 вересня 80 років тому почалась Друга світова війна. ЇЇ називають найкривавішою та наймасштабнішою в історії людства.

Того дня на територію Польщі увійшло близько 1,5 млн німецьких солдат. Вторгнення відбувалося вздовж майже усього польського кордону за активної підтримки авіації та артилерії, пише ukrinform.ua.

Автор: vlasno.info
  80 років тому почалася Друга світова війна
80 років тому почалася Друга світова війна

У 1939-1941 роках нацистська Німеччина контролювала більшу частину континентальної Європи, і сформувала союзи з Італією та Японією. Пактом Молотова-Ріббентропа від серпня 1939 року Німеччина та Радянський Союз розділили та анексували території своїх європейських сусідів - Польщі, Фінляндії, Румунії та країн Балтії.

Після вторгнення на територію Польщі політичні лідери деяких європейських країн змушені були об'єднати зусилля задля протистояння Гітлеру – 3 вересня Британія і Франція оголосили Німеччині війну.

Автор: ТСН
  Друга світова забрала життя щонайменше 80 млн людей
Друга світова забрала життя щонайменше 80 млн людей

Тим часом, 17 вересня радянські війська розпочали окупацію Польщі зі сходу. Вже 18 вересня були зайняті Луцьк і Станіслав (нині Івано-Франківськ), 22 вересня - Львів, 24 - Дрогобич, 26 - Яворів, 27 - Старий Самбір. А 28 вересня, після придушення опору Війська Польського на всій території цієї країни, зокрема у Варшаві, був підписаний радянсько-німецький договір про дружбу та кордон, який визначався по Західному Бугу і Нареву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі - сьогодні річниця підписання доленосної угоди

22 червня 1941 року німецькі війська перейшли кордон СРСР.

7 грудня 1941 року Японія напала на американську військову базу Перл-Гарбор (Гавайські острови). Так, Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії. Після цього війну США оголосили Німеччина та Італія.

Автор: ТСН
  У війні взяла участь 61 країна
У війні взяла участь 61 країна

Друга світова війна тривала 6 років і забрали життя більше 80 млн людей. У ній брала участь 61 країна світу (80% населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Окрім того, тоді здійснили найбільші в історії злочини проти людства, зокрема Голокост, та вперше і востаннє використали атомну зброю.

Сьогодні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав скоєнні німцями злочини під час Другої світової війни в Польщі.

"Я схиляю голову перед жертвами нападу на Велюнь. Схиляю голову перед польськими жертвами німецького насильницького панування. І я прошу пробачення", - сказав Штайнмаєр під час своєї промови у польському місті Велюнь.

У грудні 1941 року японський імператорський флот під командуванням віце-адмірала Наґумо Тюїті завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях ВМФ США, що стояли на якорі в гавані Перл-Харбор. Для США Перл Харбор став повною несподіванкою і приводом до вступу в Другу Світову війну.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають 80 роковини найкривавішої війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути