Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 13:23

У каналізації знайшли сховок євреїв періоду Другої світової
9

У схованці знайшли предмети, якими користувалися уцілілі
Фото: zaxid.net / explorer.kiev.ua
У схованці знайшли предмети, якими користувалися уцілілі
У схованці знайшли предмети, якими користувалися уцілілі
У схованці знайшли предмети, якими користувалися уцілілі
У схованці знайшли предмети, якими користувалися уцілілі

Львівські дигери Олександр Іванов та Ганна-Меланія Тичка відшукали в міській каналізації місце, в якому переховувалась група євреїв в часи нацистської окупації. Сховок розташовувався під площею Соборною в центрі міста.

Євреї перебували в міській каналізації 14 місяців. Із 70 осіб, які залізли туди, коли знищували міське гетто, спочатку врятувались 21. До часу, коли можна було вільно вийти на поверхню, дожили 11, двоє з яких діти. Допомагали їм працівники міських каналізаційних мереж – поляки Леопольд Соха, Стефан Врублевський і українець Юрій Ковалів. Саме останній запропонував місце під площею Соборною. Комунальники приносили їм їжу й необхідні прилади, спочатку за гроші, а коли вони закінчилися – зі співчуття, пише zaxid.net.

Серед уцілілих були Кристина Хігер із батьком Іґнацієм. За своїми спогадами написали книжки "Дівчинка у зеленому светрику" та "Світ у темряві". В останній Іґнацій детально описав пересування й особливості міської каналізації. Цю історію екранізувала польська режисерка Аґнєшка Холланд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі розкопали поховання жертв Голокосту

За словами дигерів, у пошуках їм найбільше допомогла саме книга спогадів. Пошуки тривали рік. Львівський дигер Андрій Риштун розповів, що потрапити в те місце можна через люк біля кафе навпроти церкви Андрія або з Полтви. Хід туди – колектором від пам'ятника Міцкевичу по вул. Валовій та Сербській, останні 200 м треба повзти каналізаційною трубою.

На місці схову знайшли насипи землі, які євреї робили, коли дізналися що поруч німці копають окопи. Також дигери побачили бите скло між камінням. Хігер писав, що щурі добиралися щілинами між камінням до саморобних поличок з продуктами, тому туди запихали бите скло. Також у стінах були забиті цвяхи, на які вішали одяг чи торби з їжею. Окрім того, там знайшли великоднього баранчика, ліхтарик польської фірми Elekrtrodyn, пляшку з-під львівського пива з написом німецькою Staatsbrauerei Lemberg Unverkauflich - Львівська державна пивоварня, не для продажу.

Ганна-Меланія Тичка на основі віднайдених речей хоче організувати виставку і згодом передати речі в музей.

14 травня відзначають День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Званням "Праведника народів світу" Ізраїлем удостоєні 2659 громадян України. Його надає Ізраїльський національний меморіал Катастрофи та Героїзму Яд Вашем в Єрусалимі. Звання – пошана людям, які проявили свої чесноти під час війни.

Митрополит УКГЦ Андрей Шептицький рятував євреїв. Нещодавно комітет "Саду Праведників – Ґаріво" в італійському місті Мілан визнав його Праведником. Але в Єрусалимі його відмовляються визнавати "Праведником народів світу".

Зараз ви читаєте новину «У каналізації знайшли сховок євреїв періоду Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути