середа, 03 травня 2023 13:11

Відкрили перший кінний трамвай

Відкрили перший кінний трамвай
Перший трамвай та території сучасної України відкрили 1880-го у Львові. Автор: Львів'яни за електротранспорт

Перший в Україні кінний трамвай відкрили у Львові 3 травня 1880-го. Через два дні за проїзд почали брати плату.

Конкурс на будівництво львівської конки виграла компанія Societa Triestina Tramway з Трієсту - сучасна Італія. Трамвай курсував від залізничного вокзалу двома маршрутами: по вулиці Городоцькій до казарм Фердинанда - біля теперішнього Муніципального театру, і до площі Митної. Графік руху трамваїв підлаштували під розклад прибуття потягів – щоб гості міста завжди могли застати вагон напоготові. Перший маршрут у п'ять зупинок був завдовжки 3,8 км. Його вагони темно-коричневого кольору з написом Tramwaj lwowski тягнули коні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їздити на трамваї з гори колись було дешевше, ніж під гору

Вулицями вгору вагони тягнули троє коней, а донизу - один. Коли випадав сніг, їх кількість збільшували до чотирьох. Середня швидкість руху становила 6,4 км/год. Колії були дубовими. По буднях курсували 8 вагонів. У вагони запрягали позмінно 75 коней. Пасажирів-безбілетників карали громадськими роботами: різали корм для коней.

Трамвай перевозив за рік, в середньому, 1 867 000 пасажирів. Повністю рух кінного трамвая припинили 29 грудня 1908-го. Коней розпродали, а вагони переробили на причепні для електричного трамвая.

Загальну крайову виставку відкрили 5 червня 1894-го у Львові. Приурочили до 100-річчя повстання Тадеуша Костюшка. Виставка стала найбільшою за всю історію краю - розміщена на площі близько 50 га, розташованій на верхній терасі мальовничого Стрийського парку.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перший кінний трамвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути