четвер, 23 травня 2013 11:12

У Канаді помер один з останніх учасників повстання у Варшавському гетто

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Фото з рапорту Юрґена Штропа Генріху Гіммлеру в травні 1943 р. Оригінальний заголовок німецькою повідомляє: Mit Gewalt aus Bunkern hervorgeholt — "Силоміць витягнуті з бункера"
Фото з рапорту Юрґена Штропа Генріху Гіммлеру в травні 1943 р. Оригінальний заголовок німецькою повідомляє: Mit Gewalt aus Bunkern hervorgeholt — "Силоміць витягнуті з бункера"

У Канаді на 93-му році життя помер один з останніх учасників повстання в гетто у Варшаві 1943-го Борух Шпігель. Про це пише Ipress.ua з посиланням на Associated Press.

У повідомленні зазначено, що про смерть учасника повстання у Варшавському гетто стало відомо лише зараз, хоча він помер ще 9 травня. Останні кілька років чоловік жив у будинку для літніх людей у канадському Монреалі.

Борух Шпігель брав участь у збройному повстанні єврейських підпільних організацій на території Варшавського гетто, яке відбулося влітку 1942 року. Тоді гітлерівці винищили майже все населення  єврейського гетто у Варшаві.

Повстання розпочалося в ніч на 19 квітня 1943 року і тривало кілька тижнів.

У день, коли у євреїв було свято Пасхи, члени кількох молодіжних антифашистських організацій, напали на групу есесівців.

В той час на території поселення залишалося не більше 60 тисяч осіб - 30 тисяч "офіційних" жителів і ще близько 30 тисяч тих, кому вдалося  втекти від облав.

Після повстання Шпігелю та його майбутній дружині вдалось вибратися з гетто. А 1944-го він навіть брав участь у вже більш масштабному, повстанні проти фашистських сил у Варшаві.

До слова, на сьогодні живими залишаються лише троє учасників цього збройного повстання у Варшавському гетто.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді помер один з останніх учасників повстання у Варшавському гетто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути