середа, 22 травня 2013 14:17

Американський історик без емоцій досліджує історію Східної Європи - "Перетворення націй" Тімоті Снайдера

Автор: Фото: Оксана Товарянська
   "Автор не уникає найбільш дражливих сюжетів – він говорить про це прямим текстом, і не схиляється до будь-якої національної точки зору. Хоча, варто сказати, найчастіше його видають саме польською мовою"
"Автор не уникає найбільш дражливих сюжетів – він говорить про це прямим текстом, і не схиляється до будь-якої національної точки зору. Хоча, варто сказати, найчастіше його видають саме польською мовою"

У столичній книгарні "Є" 20 травня презентували український переклад книги відомого американського історика, професора Єльського університету Тімоті Снайдера "Перетворення націй". Автор досліджує феномен народження модерних націй на прикладі Польщі, Білорусі, України та Литви, які входили до складу колишньої Речі Посполитої, найбільшої держави Європи в 16 століття.

Відповідно до найпоширенішого на цей момент уявлення про національність, державні кордони мали охоплювати мовні спільноти. Автора цікавить, яким чином з однієї ранньомодерної національної ідеї постали чотири модерні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Вишиваний, який не став королем України. Уривок із книжки Тімоті Снайдера "Червоний Принц"

Леонід Фінберг, директор видавництва "Дух і Літера", зазначив: "Він не один, хто займається історією України, Польщі, Білорусі, але думається, що Тімоті Снайдер один з найкращих. Це ознака часу, що такі вчені як Тімоті Снайдер, Карл Беркгоф та інші стають визначними спеціалістами з історії Східної Європи".

Оля Гнатюк, Києво-Могилянська академія, відзначає:  "Автор не уникає найбільш дражливих сюжетів – він говорить про це прямим текстом, і не схиляється до будь-якої національної точки зору. Хоча, варто сказати, найчастіше його видають саме польською мовою".

Леонід Фінберг продовжив: "У цій книзі показано, що перед спокусою колаборації не встояли жодні спільноти під час чи перед Другою світовою війною. Ця книга закінчується не тільки цими трагедіями. Він спочатку розповідає про загальні події, а потім на прикладі якогось села чи містечка. Це теж дуже переконливо. Ця книга закінчується кінцем 20 століття, і тому ми маємо оптимістичний сценарій" - наголосив Леонід Фінберг. Скажімо, події 1943 року на Волині автор називає "етнічними чистками".

Автор: Фото: Оксана Товарянська
  "У нас є певна упередженість до американських чи до західних дослідників, які нам розповідають про історію Східної Європи: ну що ж вони можуть знати більше, ніж ми самі?"
"У нас є певна упередженість до американських чи до західних дослідників, які нам розповідають про історію Східної Європи: ну що ж вони можуть знати більше, ніж ми самі?"

Оля Гнатюк зазначила: "Ця книжка – одна із перших книг Тімоті Снайдера. Натомість в Україні вона з'являється як третя з черги: за "Червоним князем" і "Кривавими землями".  Книга вперше вийшла на початку 2000 року і не викликала інтересу ні в Польщі, ні в Україні. Передусім тому, що у нас є певна упередженість до американських чи до західних дослідників, які нам розповідають про історію Східної Європи: ну що ж вони можуть знати більше, ніж ми самі? Ця книга розповідає історію від Люблінської унії і закінчується 1999 роком – датою вступу Польщі в НАТО. Коли писалася ця книга, то Польща ще не була в Європейському Союзі, але вже зробила свій вибір на той час і під гаслом "Повернення до Європи" цілеспрямовано формувала свою закордонну політику і зокрема, східну політику. Для Тімоті Снайдера ці дати є знаковими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраще радянська влада керувала масовим знищенням людей" - Тімоті Снайдер

Снайдер народився в Огайо, його учителем був Роман Шпорлюк, який і зацікавив Східною Європою. Отримав диплом Оксфордського університету. Оля Гнатюк відзначає, що "це ще не гарантія аж такого блискучого успіху. До виходу "Кривавих земель" Тімоті Снайдер був визнаним істориком, але довкола його книжок точилися дискусії та була певна недовіра як до американського історика, що занадто захоплюється сюжетом. І справді, його літературницький хист і вміння вибудовувати сюжети саме у цій книжці – це момент формування такого умілого письма. Ця гостросюжетність зявляється вже в інших книжках. Коли отримала від автора перші розділи "Червоного князя", то читала це як детектив, як фантастично добре написану книжку, і вже насамкінець як добре побудовану історію".

Тімоті Девід Снайдер – американський історик, професор Єльського університету. Спеціалізується на історії Центральної та Східної Європи. Досліджує питання націоналізму, тоталітаризму та голокосту.

Народився 18 серпня 1969 року в Огайо. Навчався в Браунському університеті (1987–1991) й Оксфорді (1991–1995). Докторський ступінь здобув 1997 року в Оксфордському університеті. Працював у Національному центрі наукових досліджень (CNRS, Франція), а також у Віденському інституті наук про людину (Institut f?r die Wissenschaften vom Menschen), у Варшаві та Гарварді. Викладає на історичному факультеті Єльського університету. Дослідження Тімоті Снайдера опубліковані в наукових журналах різних країн десятьма мовами світу, зокрема німецькою, французькою, польською, російською, українською та інших.

Зараз ви читаєте новину «Американський історик без емоцій досліджує історію Східної Європи - "Перетворення націй" Тімоті Снайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути