Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 08:21

У Європі збили американський літак

У Європі збили американський літак
Війна в Югославії: літак-невидимку збили старою ракетою. Фото: https://rg.ru

Серби збили американський літак "Нічний яструб" 26 березня 1999-го. Весь світ облетіли кадри палаючих уламків літака-невидимки.

Бомбардувальник F-117 був прийнятий на озброєння в США у жовтні 1983 року. Став першим бойовим літаком в світі, створеним за технологією зниження помітності в радіолокаційному та інфрачервоному діапазоні. Називали його "невидимкою". На четвертий день від початку повітряної операції НАТО в Союзної республіці Югославії, сербська протиповітряна оборона збила американський літак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штаб-квартиру ООН будували 6 років

Серби святкували цю подію як величезну перемогу. Вважалося, що "стелси" зарекомендували себе як непереможні. Їх не можна виявити за допомогою радарних систем. Літак збитий за допомогою російського зенітно-ракетного комплексу "Нева", давно застарілої системи.

Частина залишків збитого бомбардувальника зберігається в музеї авіації недалеко від белградського аеропорту імені Ніколи Тесли.

"Нічні яструби" зняли з озброєння 2008-го.

9 січня 1951 року у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй. Штаб-квартира ООН — це комплекс будівель, які служать офіційним офісом для основних робочих органів ООН. Будівлі розташовані в східній частині Мангеттена між 42-ою та 48-ою вулицями, Першої авеню і протокою Іст-Ривер.

Зараз ви читаєте новину «У Європі збили американський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути