вівторок, 09 січня 2018 04:20

Штаб-квартиру ООН будували 6 років

Штаб-квартиру ООН будували 6 років
Комплекс будівель Штаб-квартири ООН. Вид з острова Рузвельта. Фото: Вікіпедія

9 січня 1951 року у Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй. Штаб-квартира ООН — це комплекс будівель, які служать офіційним офісом для основних робочих органів ООН. Будівлі розташовані в східній частині Мангеттена між 42-ою та 48-ою вулицями, Першої авеню і протокою Іст-Ривер.

Для створення комплексу будівель ООН були запрошені архітектори, дизайнери та інженери з усього світу. До цієї групи увійшли Микола Басов (СРСР), Оскар Німейєр (Бразилія), директор з планування Макс Абрамович (США), інженер-консультант Володимир Бодянський (Франція) а також консультанти Ентоні Антоніадес (Греція), Метью Новики (Польща) і Ернест Вайсман (Югославія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші українські гроші називали "горпинками"

Група створила 50 різних проектів і після проведеного відбору зупинилася на концептуальній ідеї Ле Корбюзьє. Згідно його кресленнями комплекс будівель повинен вміло поєднувати різноманітність стилів: високі скляні панелі для офісів і низький круглий купол для залу Генеральної Асамблеї. До моменту завершення будівництва штаб-квартира ООН вважалася зразком самого сучасного архітектурного дизайну на Манхеттені. На те, щоб спроектувати на ділянці площею 7 га будівлю Організації Об'єднаних Націй висотою більше 167 м, групі архітекторів знадобилося 6 років. Хоча географічно штаб-квартира ООН розташована в Нью-Йорку, вона має статус міжнародної зони.

Крім будівель у Нью-Йорку, ООН має в своєму розпорядженні ще трьома допоміжними, регіональними штаб-квартирами: в Женеві (Швейцарія), у Відні (Австрія) і в Найробі (Кенія). Однак найбільш важливі рішення Організації приймаються саме в Нью-Йорку, так як тут проходить більшість засідань Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН.

Всього в робочих органах, агентствах і центрах ООН по всьому світу працює близько 61 тисячі співробітників з приблизно 170 держав. У штаб-квартирі в Нью-Йорку розмістилося близько третини від усього персоналу Організації.

Зараз ви читаєте новину «Штаб-квартиру ООН будували 6 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути