Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 08:21

Тютюном лікували 36 хвороб

Тютюном лікували 36 хвороб
Аборигени дарують Колумбу листя рослини, яку називають "табако" . Ілюстрація: https://xombit.com

Генуезький мандрівник Христофор Колумб 15 листопада 1492 року висадився на острові Гаунангані, нині це Сан-Сальвадор, Багамські острови. Став першим європейцем, що побачив, як аборигени курять. Вони втягували в себе дим із тліючих листків рослини, яку називали "табако" а самокрутки - "сигаро".

"Нас зустріло безліч майже оголених людей, які йшли із своїх поселень з палаючими головешками в руках і травою, дим якої вони "пили". Інші несли одну велику сигару і при кожній зупинці запалювали її, після чого кожен робив з неї три-чотири затяжки, випускаючи дим через ніздрі. Коли всі таким чином освіжались, вирушали в путь знову", - описує процес куріння тютюну 41-річний Христофор Колумб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мореплавець налякав індіанців місячним затемненням

Супутники Колумба привезли з собою невеликі запаси тютюну і звичку його куріння. Колумб привіз тютюн до іспанського королівського двору, де рослину довгий час вирощували як декоративну. Родріго де Хересу — члену команди, яка плавала в Америку на Санта-Марії, був першим європейським курцем. Згодом був заарештований за підозрою в одержимості дияволом. Співвітчизники вирішили, що дим з рота Родріго — явна ознака одержимості дияволом. Хереса посадили у в'язницю, де він пробув цілих 7 років.

У середині XVI століття особистий лікар короля Іспанії Філіпа ІІ почав рекламувати тютюн як універсальні ліки. Лікарі XVI ст. нараховували до 36 захворювань, які можна лікувати курінням тютюну. Королева Франції Катерина Медичі за рекомендацією свого посла в Лісабоні Жана Ніко, прізвище якого дало назву основному складнику тютюну — нікотину, курила люльку для полегшення головного болю.

Мореплавець і першовідкривач Христофор Колумб 30 липня 1502 року вперше зустрів представників племені майя - нащадків цивілізації центральної Америки.

Зараз ви читаєте новину «Тютюном лікували 36 хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути