вівторок, 30 липня 2019 08:21

Мореплавець налякав індіанців місячним затемненням

Мореплавець налякав індіанців місячним затемненням
Мореплавець і першовідкривач Христофор Колумб зустрів майа. Фото: hroniky.com

Мореплавець і першовідкривач Христофор Колумб 30 липня 1502 року вперше зустрів представників племені майя - нащадків цивілізації центральної Америки.

Колумб очолив четверту експедицію з чотирьох кораблів. Допливли до острова Ямайка. Команда прожила там один рік. Аборигени спочатку приносили їм їжу та воду, але згодом перестали. Людям загрожувала голодна смерть.

Колумб вирішив залякати індіанців, використовуючи знання астрономії. Він виявив, що в ніч на 1 березня 1504 року відбудеться повне місячне затемнення. Колумб повідомив вождям індіанців, що його боги обурені поведінкою і незабаром продемонструють це. Індіанці в жаху стали просити вибачення.

Під час свого четвертого американського плавання Колумб пристав до маленького острівця, розташованого біля берегів нинішньої Республіки Гондурас. Тут зустрів індіанських купців, що пливли на великому кораблі. Він запитав, звідки вони, і ті, як записав Колумб, відповіли: "З провінції Майа". Саме там була багато золотом і коштовностями країна цивілізації Майя. Але мореплавець туди не звернув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Христофор Колумб помер у злиднях і забутті

Колумб відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Останні роки життя у злиднях та боротьбі з королем за обіцяні привілеї. 10 травня 1506 року Колумб на сімдесятому році життя помер. В 1540 році останки Колумба з іспанської Севільї перевезли на острів Гаїті й перепоховали в Санто-Домінґо.

Христофор Колумб народився в заможній родині в італійській Генуї. Ще підлітком виходив у море. Цікавився морськими шляхами та мапами. Генуезець був переконаний, що досягти Індії можна морським шляхом, прямуючи через Атлантичний океан на захід.

Зараз ви читаєте новину «Мореплавець налякав індіанців місячним затемненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути