Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2019 13:09

Тут вирішувалась доля Європи: запустили проект із відродження замків

Тут вирішувалась доля Європи: запустили проект із відродження замків
Шарівський палац - будівля XIX ст. розташована на Харківщині. Належав поміщикам Ольховським, згодом родина програла його в карти - переходить у власність братів Гебенштрейтерів з Німеччини. Ті зводять тераси та засаджують великий сад. В СРСР будівлю використовували для потреб туберкульозного санаторію. Нині перебуває в аварійному стані. Фото: ua.igotoworld.com

В Україні хочуть привернути увагу до забутих замків - культурної спадщини, яка потребує збереження.

Місію "Одинак шукає музу" ініціював благодійний фонд "12 вартових". Планують зібрати кошти на відбудову 12 унікальних замків. Серед них: Острозький, Свіржський, Поморянський, Коропецький, Микулинецький, Шарівський замки тощо, повідомляє Україна Молода.

"Кожен із них — унікальна частинка історії Європи та України: найстаріший побудований у XI ст. Тут жили королі та графи, вирішувалась доля європейських держав, збирались коштовні бібліотеки та колекції витворів мистецтва, але тепер кожен із них занедбаний. За попередньою оцінкою експертів, якщо не вжити заходів, замкам залишилося не більше 60 років до повної руйнації", — розповідають організатори акції.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: Як виглядав найбільший замок Львівщини на початку ХХ століття

Для залучення людей використовують додаток Tinder. Cеред дівчат і хлопців, які шукають собі пару, з'явились замки-одинаки.

"Самотність руйнує. Саме тому вони там, де люди максимально відкриті до нових знайомств", — пояснюють вибір додатка ініціатори проекту.

Подібні акції збереження історії все частіше ініціюють у нашій країні. Жителі Чернігівщини створили ініціативу "Хранителі курганів". Мають на меті збереження могильників II-I тис. до н.е., розташованих в Україні. Творці ідеї зазначають, що кожен охочий може взяти під опіку курган і вберігати його від знищення.

Зараз ви читаєте новину «Тут вирішувалась доля Європи: запустили проект із відродження замків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути