понеділок, 09 липня 2018 16:45

Труїли їжу і робили смертельні уколи - як Левко Лук'яненко сидів у тюрмі

Труїли їжу і робили смертельні уколи - як Левко Лук'яненко сидів у тюрмі
Левко Лук'яненко у 1970-х роках відбував покарання у мордовських політичних таборах. У лютому 1980-го разом з іншими ув'язненими особливого режиму був переведений в табір ВС-389/36 - село Кучино Чусовського району Пермської області Фото: nkvd.tomsk.ru

Під час перебування у тюрмі у селищі Чусово на Уралі політв'язня Левка Лук'яненка намагалися вбити. Йому хотіли зробити смертельні уколи і труїли їжу.

"Лікарка була готова зробити укол, який би мене відправив на той світ. Я тоді помітив, як у неї рука почала тремтіти. Я різко відвернувся і все. Тоді зрозумів, що спокійнісінько вбити людину - важко. Потім в тій же тюрмі ще раз мав би закінчити своє життя. Дають велику миску борщу. Подивився на нього – та такий і мама мені не завжди варила. Я взяв ложку і половинку надсьорбнув. Думаю – почекаю. В мене в голові почало легесенько шуміти. Я тоді беру цю миску і в парашу", - згадував Левко Лук'яненко.

Таким чином система чинила тиск. Інші дисиденти згадували, що протистояти йому було дуже важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що мав, на тому і взявся писати" – як згадував найкращий день у своєму житті Левко Лук'яненко

"Василь Стус докоряв, щоб до якихось дат проводити голодування. Левко каже, що не зможе вже тривалий спротив чинити. Якщо спалитися, то він готовий. На щось затяжне у нього сил не було. Тюрма виснажувала. Але всі трималися бодай не відступитися", - розповідає політв'язень Василь Овсієнко.

7 липня помер Герой України, колишній народний депутат, дисидент та політв'язень 89-річний Левко Лук'яненко. Про смерть Лук'яненка у лікарні після тяжкої хвороби повідомила його дружина.

Левку Лук'яненку в цьому році могло виповнитися 90 років. 1961 року в СРСР його засудили до розстрілу "за антирадянську агітацію і пропаганду". Вирок замінили тюремним ув'язненням терміном на 15 років. 1976 року Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників правозахисної спілки "Українська гельсінська група". У наступному році він був знову заарештований і засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. 1988 року Лук'яненко вийшов на волю. Таким чином він провів 26 років свого життя в ув'язненні.

Зараз ви читаєте новину «Труїли їжу і робили смертельні уколи - як Левко Лук'яненко сидів у тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути