пʼятниця, 17 квітня 2020 16:08

Митники вилучили посилку з давніми сокирами і мечем

Столичні митники виявили аланський меч та сокири часів Київської Русі у поштових відправленнях до Німеччини та Великої Британії.

У декларації відправник вказав, що передає "репліки для настінного декору". Артефакти були щільно обмотані фольгою та поліетиленовою плівкою, повідомляє Київська митниця Держмитслужби.

Згідно із фаховим висновком меч належить до меотського типу середини ІV–V ст. Його поява пов'язана з аланською експансією кінця ІІІ-IV ст. Був широко поширеним на Північному Кавказі, а вже згодом побутував у алано-сарматів та з'явився у Карпатському басейні. Сокири ж є автентичними зразкам ударно-рублячої зброї доби Київської Русі XI-XIIІ ст. Аналоги однієї із сокир археологи знаходили у давньоруських городищах на Черкащині та Житомирщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулони, застібки, наконечники стріл - затримали посилку з речами скіфів

Предмети визнано такими, що мають історичну та культурну цінність. Їх вилучили для проведення подальшої експертизи, а їхня ринкова вартість не може бути визначена, оскільки в Україні не існує офіційного ринку збуту археологічних артефактів.

Автор: facebook.com/KYIVnewcustoms/
  У посилках до Німеччини та Великої Британії відправили давній меч та сокири
У посилках до Німеччини та Великої Британії відправили давній меч та сокири

Раніше столичні митники уже вилучали артефакти пшеворської, черняхівської культур та доби Київської Русі із посилок до Європи. Їх запаковували аналогічним способом та вказували ті ж відомості у декларації.

Зараз ви читаєте новину «Митники вилучили посилку з давніми сокирами і мечем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути