Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2013 11:13

Своїх ворогів племена майя розчленяли

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 
Масове поховання в штучно зробленій печері в стародавньому місті майя Ушуль виявила група дослідників в Мексиці.

Відмітини на кістках свідчать про те, що ці люди близько 1,4 тис. років тому були обезголовлені й розчленовані. Археологи припускають, що жертвами могли бути полонені воїни або навіть представники знаті міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двотисячолітню піраміду знайшли у Мексиці

Розкопки в місті майя Ушуль фахівці з Боннського університету ведуть протягом останніх п'яти років. На поховання археологи натрапили зовсім недавно. На площі близько 32 кв. м. дослідники виявили останки 24 людей.

Всі вони перебували в штучно створеній печері, яка до цього слугувала в якості резервуара для зберігання води. Черепи людей були хаотично розкидані по підлозі печери без будь-якого зв'язку з рештою фрагментів. Навіть нижні щелепи були відокремлені від голови. Аналіз виявлених верхніх та нижніх кінцівок показав, що в деяких випадках вони відповідають одна одній.

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 
Науковці виявили явні сліди розчленуванн , що залишилися на кістках і шийних хребцях. В одному з черепів було знайдено пошкодження, спричинене ударом дубини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили загублене в лісах місто майя

Завдяки тому, що останки були вкриті глиною, вони добре збереглися. За словами фахівців, вдалося визначити вік і стать 15 -ти з 24 осіб. Серед них опинилися 13 чоловіків і 2 жінки у віці від 18 до 42 років. Деякі з людей мали зуби, прикрашені нефритом, що свідчить про їхній високий соціальний статус .

Зараз ви читаєте новину «Своїх ворогів племена майя розчленяли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути