середа, 28 серпня 2013 11:39

Свиней вперше одомашнили на території Німеччини

Свиней вперше одомашнили на території Німеччини
Фото: moyhutor.net

Люди одомашнили свиней 4,6 тис. років до н.е., на 500 років раніше, ніж було прийнято вважати, повідомляє National Geographic.

Археологи з університету Дарема та університету імені Християна Альбрехта вважають, що це сталося на півночі сучасної Німеччини. Вони проаналізували зразки ДНК, отримані з виявлених останків. Фахівці припускають, що місцеві "фермери" розводили свиней не тільки для задоволення власних потреб: свининою вони торгували зі своїми сусідами на півдні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігури майя, до яких не добралися "чорні археологи", розкопали у Гватемалі

За словами дослідників, використовувати свиней в якості домашніх тварин першими здогадалися представники культури Ертебьолле. Ці люди відомі тим, що вони одними з перших приручили собаку.

У ході дослідження були вивчені ДНК кісток і зуби 63 свиней, знайдені на території поселення культури Ертебьолле. Згідно з результатами аналізу, деякі зі свиней були домашніми тваринами. Їхні предки були родом як з Близького Сходу, так і з Європи.

Одомашнені свині були менші за розміром, ніж кабани, які жили в той час на території північної Німеччини. Варіації гена MC1R свідчать про різноманітність відтінків одомашнених свиней. Ці свині відрізнялися від сучасних. Вони були меншими й мали більш довгу морду.

Зараз ви читаєте новину «Свиней вперше одомашнили на території Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути