понеділок, 02 грудня 2019 12:23

Створили Генеральну прокуратуру

Створили Генеральну прокуратуру
УЦР ухвалила Закон про утворення Генеральної прокуратури УНР. Фото: istpravda.com.ua

2 грудня 1917 року у Києві Мала рада Центральної ради ухвалила Закон про утворення Генеральної прокуратури УНР і про амністію.

Прокуратура УНР була підпорядкована Генеральному Суду. Її регламент затверджувався Секретарством судових справ. Воно надавало одному з прокурорів звання старшого й доручало керувати прокуратурою.

На початку січня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон "Про урядження прокураторського догляду на Україні". Прокуратори організовувалися при апеляційних та окружних судах. Їх призначав Генеральний секретар судових справ. Посади прокурорів та товаришів прокурора окружних судів скасували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради війни з українцями Росія розірвала міжнародний договір

18 січня 1918 року Генеральний секретар судових справ призначив на посаду старшого прокуратора Генерального Суду Дмитра Маркевича. У березні 1918 року Центральна Рада затвердила штати Генерального Суду. До штату Прокураторії входили старший прокуратор, три прокуратори, писар та помічник писаря.

Директорія УНР закликала українців до антигетьманського повстання 15 листопада 1918-го. Відповідні листівки з'явились на стінах київських будинків. Повалення режиму готувалося задовго до події, але безпосереднім приводом до нього стала "Грамота про федерацію з небільшовицькою Росією" видана гетьманом Української держави Павлом Скоропадським 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Створили Генеральну прокуратуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути