Ексклюзиви
вівторок, 07 вересня 2021 10:59

Створили фільм про ключову подію історії України

Вийшла третя серія історичного проєкту "10 Днів незалежності" "День Соборності: як об'єдналися дві частини України". Фільм розповідає про Акт Злуки 1919 року.

"Український народ по обидва боки Збруча має бути навіки злитий в одне ціле й разом боротися за свою долю", — написав про цю подію літератор і політик Володимир Винниченко.

22 січня 1919 року українці відзначали першу річницю Незалежності. І готували проголошення об'єднання УНР та ЗУНР, повідомляє "Центр досліджень визвольного руху".

"Організовував дійство корифей українського театру, актор Микола Садовський. І як справжній шоу-мен з'явився на свято так, що одразу ж привернув увагу всіх. До Софійського майдану по вулиці Фундуклеївській (тепер це Богдана Хмельницького) він піднімався верхи. "Старогетьманський стрій, яскраво гаптований золотом, на голові пишна мазепинка з гордими страусовими перами, крива шабля при боці. Ну, гетьман тобі та й годі", - писали газети.

"Про те, як готувалося не лише свято, але й політичне об'єднання двох українських держав в єдину — у новій серії проєкту "Десять днів незалежності", — написав автор і ведучий проєкту Володимир В'ятрович у Facebook.

Соборність стала одним із наріжних каменів українського визвольного руху у минулому столітті та відновлення Незалежності 1991 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випустили фільм про військовий переворот у Львові

Автор: Центр досліджень визвольного руху
  Проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві
Проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві

"У 1919 році всі вимагали об'єднання України. Простий люд, військові. От тільки політики, як завше, сумнівались. У ЗУНР доходило до того, що Вітовський погрожував західноукраїнським політикам звернутися до армії, якщо ті не ратифікують договір про Злуку із УНР, - написав у Facebook керівник академічних програм у Центрі досліджень визвольного руху Володимир Бірчак. - В УНР були й свої перетурбації. Вже коли підходив час до найбільшого свята, то голову Директорії Винниченка, найбільше цікавило і нервувало те, що на святі буде молебен і будуть священники.

Україна перебувала, за влучним висловом Юрія Юзича, "В оці Тайфуна". Її атакували з усіх сторін. З російського боку - більшовики і білогвардійці, а на інших фронтах - поляки, румуни та угорці. Та наперекір всьому українці об'єдналися із власної волі 22 січня 1919 року. Не через 20 років, коли Сталін і Гітлер підпишуть "шлюбний контракт", а зараз пропагандисти із-за порєбріка нам розказують, що вусатий тиран об'єднав Україну. Ми стали об'єднані, бо самі того дуже прагнули".

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 Днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творення держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Створили фільм про ключову подію історії України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути