субота, 11 квітня 2020 10:15

Стратили лідера українських повстанців

Стратили лідера українських повстанців
Северина Наливайка стратили на головній площі Варшави Ілюстрація: uamodna.com

Козацького отамана Северина Наливайка стратили у Варшаві 11 квітня 1597-го. Ватажок прославився як організатор одного із перших великих козацько-селянських повстань 1594-1596 років у Речі Посполитій.

Зі своїми загонами пройшов Брацлавщину, Київщину, Волинь. Закликав запорожців виступити проти шляхетського панування в Україні. Грабував маєтності шляхти і магнатів. Побував Наливайко навіть на теренах Білорусі, де здобув місто Слуцьк. Пізніше на Волині пограбував маєтки уніатського Луцького і Острозького єпископа Кирила Терлецького та його родичів. Саме тоді король Речі Посполитої Сигізмунд ІІІ Ваза оголосив збори шляхетського ополчення, що мало дати бій козацтву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бій козаків зі шляхтою тривав тиждень

Ближче до 1596-го, задля протистояння шляхетським військам, наливайківці об'єдналися із запорожцями. Але після невдалої для козаків битви в урочищі Солониця, деякі представники козацької старшини, отримавши від шляхти обіцянку амністії, організували змову та захопили Наливайка. Його видали коронному гетьману Станіславу Жолкевському та доправили до Варшави де після утримання у в'язниці четвертували. За іншою версією козака спалили живцем у мідному бику. Жолкевський, попри обіцянки помилування, наказав вирізати більшість козаків-повстанців.

Першим в історії України збройним виступом козацтва проти шляхетської влади Польщі вважають повстання козаків та селян під проводом реєстрового гетьмана Криштофа Косинського. Воно розпочалося 16 грудня 1591-го. Повстання спричинили заборони і обмеження накладені за рік до того на низове козацтво. Тривало до 1593 року.

Зараз ви читаєте новину «Стратили лідера українських повстанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути