пʼятниця, 23 березня 2012 22:40

Сто років тому народився "батько балістичних ракет"
14

Вернер фон Браун
Вернер фон Браун в 1941 р.
Вернер фон Браун стоїть у задньому ряду в цивільному одязі
Вернер фон Браун тримає в руках модель Фау-2
Німецька ракета ФАУ-2, виставлена на Гроенплац в Антверпені

Сто років тому, 23 березня 1912 року, народився один із основоположників ракетобудування Вернер фон Браун. До і під час Другої світової війни Браун жив і працював у нацистській Німеччині. Після війни – у  Сполучених Штатах в умовах холодної війни.

Часто фон Брауна називають „батьком балістичних" ракет. Саме на основі його робіт у Німеччині була розроблена і введена в дію технологія, необхідна для виробництва балістичної ракети. Ракета Фау-2 стала не тільки першою в світі балістичною ракетою серійного випуску, але і першою отримала бойове застосування.

Перший запуск Фау-2 був відбувся 8 вересня 1944 року. Удар було спрямовано на Лондон. Загалом по Англії та Бельгії було випущено більше чотирьох тисяч ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зброя відплати" Гітлера започаткувала польоти в космос

До лав націонал-соціалістичної партії фон Браун вступив у 1937 році. Пізніше він згадував, що зробив це під тиском. Натомість багато скептиків стверджували, що це була його власна воля.

У березні 1944 року він був арештований гестапо за „відсутність настрою перемоги", однак незабаром був звільнений, оскільки потрібно було завершити роботу над Фау-2.

2 травня 1945 року фон Браун здався у полон американським солдатам. При цьому з собою він захопив технічні розробки німецьких ракет.

Пізніше він заявив: "Ми знаємо, що ми створили новий засіб ведення війни і тепер моральний вибір якій нації довірити наше дітище стоїть перед нами гостріше, ніж будь-коли раніше".

У післявоєнний час Вернер фон Браун був одним з провідних фахівців NASA. Він керував проектами зі створення ракет-носіїв „Сатурн" та космічних кораблів „Аполлон".

Зараз ви читаєте новину «Сто років тому народився "батько балістичних ракет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути