вівторок, 19 вересня 2017 16:17

Сьогодні відзначають Михайлове Чудо

Сьогодні відзначають Михайлове Чудо
19 вересня - Михайлове Чудо Фото: edinstvennaya.ua

19 вересня православна церква згадує Чудо архангела Михайла. Приурочене порятунку ним православного храму біля чудодійного джерела від нападників. В цей день потрібно сходити до церкви і помолитися архангелу.

Вірять, що сьогодні Михайло в образі бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують. Якщо побачить когось за роботою — "чудить". Людина або худоба може тяжко травмуватися. Ще донедавна цього дня на Лівобережжі влаштовували обіди для старців і бідних, роздавали милостиню для поминання померлих родичів.

Сьогодні потрібно обов'язково помиритися зі своїми друзями і родичами. Колись в цей день, з тими на кого ображалися, було прийнято обійматися і брататися.

Не дозволялося працювати, бо могло статися лихо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Михайлове Чудо — празник мстітєльний"

"Було, що й цілий день воза з хати знімали. Як тільки вони його туда затягли, що ніхто й не чув? Отако цілий день сміються та шукають свої речі, а роботи ніякої не роблять. Бо Чудо хоть і мале свято, а вредне — може хату чи хлів запалити. Чудо ходить перед Другой Пречистой - 21 вересня, то ото й до того примовка така є: "Не бійся матері Пречистої, а бійся отця Чуда", - розповідає 71-річна Марія Свириденко із села Лашуки Городнянського району нв Чернігівщині.

На Гуцульщині й сьогодні говорять: "На Михайла й толока файна". В Україні це — одна з найдавніших форм колективної взаємодопомоги. Відмовитися від участі в толоці вважається тяжким гріхом. Якщо тобі допомогли у зведенні хати, чищенні буряків або якійсь іншій роботі, то ти мусиш також неодмінно відгукнутися на чиєсь прохання про допомогу.

Праведних Якима й Ганну — батьків Діви Марії — православні й греко-католики згадують 22 вересня. За біблійними переказами, подружжя довго не мало дітей. Це вважалося Божою карою й ганьбою. Священик навіть відхилив дари, принесені Якимом до храму в Єрусалимі, бо бездітні негідні були приносити пожертви. Подружжя ревно молилося, і на старість Бог послав їм доньку. Назвали її Марією. До Якима й Ганни звертаються з молитвами бездітні й батьки тяжко хворих дітей.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Михайлове Чудо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути