четвер, 06 лютого 2020 16:21

Щоб не репресували - виявили артефакт, прихований хитрим способом

Щоб не репресували - виявили артефакт, прихований хитрим способом
У Вінниці виявили оригінальну пам'ятну дошку музею Михайла Коцюбинського. Фото: vinnitsa.info

У Вінницькому літературно-меморіальному музеї імені Михайла Коцюбинського презентували пам'ятну табличку, яку відкрили 8 лютого 1927-го, в день заснування установи. До сьогодні артефакт вважали втраченим.

Його знайшли, перевернувши кам'яну табличку, яку, як вважали, помістили на місце старої пізніше. Здогад, що дошку просто перевернули, написавши на її звороті інший текст, виник 2017 року. Тоді команда Центру історії Вінниці віднайшла у фондах кінофотоархіву імені Пшеничного в Києві відео з відкриттям музею. Так змогли порівняти візерунки тодішньої таблички та сучасної дошки, виявивши збіг рельєфу, повідомляє Вінниця.info.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коцюбинський став говорити українською "в гарячці"

Табличку демонтували та виявили старий, стилізований українським модерним шрифтом напис: "Тут 5 [17] вересня 1864 року народився й жив [з перервами] до 1897 року український письменник Михайло Коцюбинський". Напис сховали та вибили з іншого боку спрощене "Тут народився і жив Михайло Коцюбинський". Припускають, що причиною зміни таблички стало масове згортання українізації в УСРР та репресії щодо українців.

Так музейники зберегли від знищення артефакт для нашадків.

Літературно-меморіальний музей імені Михайла Коцюбинського заснували історик та краєзнавець Валентин Отамановський та брат Михайла Хома Коцюбинський. За 3 роки до цього разом очолювали комісію з увічнення пам'яті видатного українського письменника.

Зараз ви читаєте новину «Щоб не репресували - виявили артефакт, прихований хитрим способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути