Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2018 08:21

Снайпери, бульдозери і вертольоти – під час розгону демонстрації загинули 638 осіб

Снайпери, бульдозери і вертольоти – під час розгону демонстрації загинули 638 осіб
Масові демонстрації у Єгипті розпочалися на підтримку президента Мохаммеда Мурсі 3 липня 2013-го Фото: Washington Post

Війська оточили і взялися розганяти протестувальників у Каїрі в Єгипті 14 серпня 2013 року. Проти натовпу використали сльозогінний газ, снайперів, бульдозери, бронетехніку та армійські вертольоти.

Масові виступи почалися тут 3 липня. Тоді військові усунули від влади демократично обраного президента-ісламіста Єгипту Мохаммеда Мурсі - щоб заспокоїти демонстрантів, які протестували проти нього, і призначили тимчасовий уряд.

Десятки тисяч прихильників Мохаммеда Мурсі влаштували на вулицях Каїра сидячий страйк із вимогою повернути владу поваленому президентові. Після шести тижнів громадянського протистояння армія зважилася на жорсткий силовий розгін.

За офіційними даними, у день розгону загинули 638 осіб, з них 43 – силовики. 3994 людей дістали поранення.

Наступного дня хвиля насильства захлеснула країну. Ісламісти в різних містах Єгипту підпалили десятки поліцейських дільниць, повністю спалили 36 християнських церков, влаштували кровопролитні штурми адміністративних будівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цирковий акробат став королем

У відповідь на це 15 серпня тимчасовому урядові довелося ввести надзвичайний стан строком на один місяць і комендантську годину в Каїрі та 12 областях країни.

Стримати насильство не вдалося ні поліцейськими кордонами на вулицях, ні масштабними репресіями – до в'язниць посадили понад тисячу членів головного ісламістського руху "Брати-мусульмани". Саму організацію 24 грудня було оголошено терористичною.

Мохаммеда Мурсі та ще 35 лідерів "Братів-мусульман" звинуватили в шпигунській діяльності, підбурюванні до насильства і спонсоруванні терористичної діяльності.
30 грудня 2017 року Мурсі засудили до 3 років тюрми.

16 листопада 2016 року Касаційний суд Єгипту скасував смертний вирок колишньому президентові Мухаммеду Мурсі. Справу направили на перегляд.

До страти Мурсі засудили торік. Звинуватили в підготовці масової втечі в'язнів – представників руху "Брати-мусульмани". Крім того, засудили до 20 років позбавлення волі за вбивства протестувальників. Та до двох довічних ув'язнень за шпигунство на користь збройних угруповань "Хезболла" й ХАМАС, а також Ірану і Катару.

Зараз ви читаєте новину «Снайпери, бульдозери і вертольоти – під час розгону демонстрації загинули 638 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути