понеділок, 13 серпня 2018 08:43

Цирковий акробат став королем

Цирковий акробат став королем
Отто Вітте у Гамбурзі фотографувався з туристами в османському генеральському мундирі в якому був королем Албанії Фото: knowledgeblog2014.blogspot.com

Акробат німецького мандрівного цирку 40-річний Отто Вітте 13 серпня 1913-го став королем Албанії.

Країна тільки отримала незалежність від Османської імперії - Туреччина. Місцеві політики почали шукати монарха. Хотіли щоб це був мусульманин. Вибір зупинили на племінникові турецького султана Халімі Еддіне. Його портрет надрукували в газетах.

Видання побачив приятель Отто Вітте - циркового ковтача шпаг. Вони саме гастролювали в албанській столиці Тирані. Отто був дуже схожий на Халіма.

Друзі замовили у Відні турецький генеральський костюм із копіями нагород і вирушили до грецького портового міста Салоніки. Домовилися зі знайомим телеграфістом в Константинополі - тепер Стамбул. Той мав відправити повідомлення нібито від імені султана до албанського уряду: "Принц Халім відплив із Салонік до Албанії".

У країні почали готуватися до зустрічі правителя. У порту Дураццо Отто-"Халіма" натовп зустрічав оплесками, феєрверками й виступами танцюристів в албанських національних костюмах. Звідти на авто повезли до Тирани. Зайняв престол під іменем Оттона I. Друга призначив особистим охоронцем.

Вітте правив Албанією 5 днів. Він згадував, що цього часу йому вистачило на "тісне знайомство" із 25 дівчатами з гарему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент США жартома оголосив війну

Розпустив половину казни - збільшив удесятеро зарплати чиновникам і військовим. Амністував усіх в'язнів і встиг оголосити війну сусідній Чорногорії.

Потім про це дізнався османський султан. Албанці вирішили арештувати самозванця. Але Вітте переодягнувся жінкою і утік із палацу. Підкупив контрабандистів і перебрався до Австро-Угорщини. Далі - до Німеччини. Там у поліції Вітте навіть видали посвідчення: "Цирковий антрепренер, свого часу король Албанії".

Після того він жив у Гамбурзі і працював у місцевому атракціоні. Фотографувався з туристами в османському генеральському мундирі. Помер у 1958 році.

Американець Джордж Кармак із дружиною-індіанкою Кейт пішли ловити лосося на річку Клондайк на межі Канади і Аляски 12 серпня 1896 року. Там вони заблукали. За ними пішов брат Кейт - Джим Скутум. Набираючи у флягу воду зі струмка - притоки Клондайку, помітив дрібні блискучі пластівці – золото.

Зараз ви читаєте новину «Цирковий акробат став королем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути