четвер, 01 листопада 2012 14:22

Шлях біло-синіх: київське "Динамо" святкує 85- річчя
18

1927 рік. Перше фото команди Динамо (Київ). На землі сидять (зліва направо) - З. Іванов, А. Ідзковський, П. Дишкант. За ними - Н. Мурашков, С. Бардадим, Є. Пірокеті. Коштують - М. Рейнгольд, В. Трофимов, П. Кофман, І. Терентьєв, В. Бойко
Фото: Фото: starkiev.com
1928 рік. Матч Динамо (Київ) - Динамо (Москва). Перший серйозний суперник молодої команди Києва. Фінальний рахунок 2:6
1941 рік. Команда київського Динамо
1942 рік. Команда київського Динамо під час війни. Частина футболістів пішли на фронт, ті, що залишилися грали за команду хлібзаводу
1954 рік. Динамо вперше виграє Кубок СРСР (у єреванського Спартака). Зліва направо: Попович, Терентьєв, Коман, Богданович, Кольцов, Грамматикопуло, Савінов, Єрохін, Голубєв, Лемешко, Зазроев

1 листопада 1927 року вважають днем офіційного заснування футбольного клубу "Динамо" (Київ).

Ініціаторами створення київської команди "Динамо" стали Сергій Барминський та Микола Ханников.

Перший зафіксований у хроніках матч київські динамівці провели 17 липня 1928 року з одеським "Динамо". Зустріч закінчилася у нічию - 2:2. А першим серйозним випробуванням для команди став товариський матч у липні 1928 року з динамівцями Москви. Тоді досвідченіші москвичі перемогли з великим рахунком - 6:2.

За визначенням фахівців, гравці "Динамо" спочатку демонстрували незначну техніку, погано розбирались в тактичних побудовах. З часом рівень команди зростав, матчі за участю київського "Динамо" почали збирати повні трибуни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крига Арктики тане від полум'я ваших перемог" - за київське "Динамо" в СРСР вболівали у інших республіках

Перший матч, що розпочав історію міжнародного життя "Динамо", відбувся 14 вересня 1929 року. Суперником киян була робоча команда Нижньої Австрії. Тоді кияни також поступились гостям з рахунком 3:4. Рахунок голам у міжнародних зустрічах відкрив Михайло Малхасов.

У 1936-му вперше було проведено чемпіонат СРСР для клубних команд. Цю подію історики футболу вважають переломною для радянського футболу, оскільки з того часу можна говорити про професіоналізацію футболу. У цьому першому чемпіонаті динамівці стали другими.

Розвиток команди перервала Друга світова війна. Багато гравців "Динамо" воювали на фронті, а ті, які лишилися в Києві, грали на місцевому рівні, часто з німецькими командами. Вже після війни на цьому грунті виник міф про так званий "матч смерті", коли знедолені динамівці обіграли німецьку команду "Факел", після чого були розстріляні.

Після війни команда "Динамо" поступово стає зірковою. Першим повоєнним успіхом стала перемога в турнірі дублерів у сезоні 1949 року. Переломним став сезон 1951 року, напередодні якого колектив очолив Олег Ошенков. Він ввів у команду молодих гравців. Саме під його керівництвом "Динамо" здобуло свої перші гучні перемоги.

Першу велику перемогу підопічні Ошенкова здобули 1954 року в розіграші Кубка СРСР. Історики вважають цю подію знакової, оскільки тоді вперше Кубок СРСР здобула команда не російської республіки - до того Кубок вигравали московські команди і один раз ленінградський "Сталінець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали книгу, що розвінчує міф про "матч смерті"

В сезоні 1961-го "Динамо" вперше виграло чемпіонат СРСР.

Новий тренер "Динамо", Валерій Лобановський, який очолив команду у жовтні 1973-го, змінив манеру гри київських футболістів. Після сезону 1974 преса характеризувала стиль динамівців під керівництвом нових тренерів не дуже позитивно і критикувала за раціоналізм, небажання грати у атакувальний футбол на виїзді. Однак згодом манеру, техніку і тактику Лобановського назвуть легендарними.

За свою історію "Динамо" (Київ) здобувало два Кубка володарів Кубків УЄФА і Суперкубок Європи (в 1975 та 1986 роках).Три динамівські гравці - Олег Блохін, Ігор Бєланов та Андрій Шевченко удостоювалися "Золотого м'яча".

Зараз ви читаєте новину «Шлях біло-синіх: київське "Динамо" святкує 85- річчя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути