пʼятниця, 30 серпня 2013 14:00

Щит для Тори з орлами та срібло синагог - у Львові показали ритуальні юдейські предмети
17

Фото: Фото: Ольга Швед

29 серпня у Львівському музеї історії релігії відкрили виставку ритуальних юдейських срібних предметів "До і після". Ці речі на початку 70-х років минулого століття передали у музейні фонди із Львівського історичного музею. Колекцію юдейських культових предметів доповнив скарб, знайдений в селі Журавному на Львівщині зимою 1976-1977 року  під час копання канави. Шість років предмети реставрував ювелір Олександр Павлюк.

Виставку із одинадцяти ритуальних предметів відкрили у відреставрованому трапезному залі музею релігії. Серед предметів – корони та щити на Тору, ханукальні підсвічники, суботні канделябри, ритуальний келих, завіса - парохет, бсамім - скринька для пахощів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архітектор резиденції у Дубаї показав у Львові ткані гобелени

У Львові старіших за ці предметів  не збереглося. У роки німецької окупації срібло із синагог конфіскували та вивезли. Найціннішим експонатом виставки дослідники називають корону для Тори. Корона належала синагозі міста Журавно Жидачівського району Львівської області. На ній є австрійське клеймо 1858 року майстерні Фрідріха Георга Тріша з Відня.

"Вага цієї корони - порядком два кілограми срібла. Це срібло різної проби - воно по тональності різниться навіть на вигляд. Коли я її побачив - вона була вся у корозії. Вичищав спеціальними хімічними розчинами, дуже важка і складна робота була.  Працював майже два роки. Корона прикрашена фігурками тварин - горностай, куниця, заєць, леви та орли. Але не вистачало багато елементів, зокрема фігурок левів. Їх довелося дороблювати", - каже реставратор Олександр Павлюк.

Триватиме виставка два місяці.

Зараз ви читаєте новину «Щит для Тори з орлами та срібло синагог - у Львові показали ритуальні юдейські предмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути