понеділок, 12 серпня 2013 13:30

У Львові показали посмертні маски відомих українців роботи Євгена Дзиндри
11

Фото: Фото: Ольга Швед

У Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького 9 серпня відкрили виставку до 100-річчя з народження скульптора Євгена Дзиндри.

Він найбільше відомий тим, що робив посмертні маски видатних українців - громадської діячки Олени Степанів-Дашкевич, композиторів Василя Барвінського, Станіслава Людкевича, письменника Дениса Лукіяновича. По собі залишив скульптури, надгробні портрети, пам'ятники, бюсти. Більше двох десятків надгробних скульптур роботи Дзиндри знаходяться на Личаківському цвинтарі у Львові. Вісім робіт Євгена Дзиндри родина передала у фонд музею.

"Посмертна маска - витвір мистецтва, вона передає характер людини. Батько вмів і не боявся цього робити. Зняти посмертну маску треба за три години після смерті. Коли померла Ірина Вільде, батька разом з його учнем Петром викликали одразу. Розказував, що покійниця відкрила очі, коли маску знімали. Таке буває, цього не треба боятися. Обличчя покійника змазують дуже густо вазеліном, закривають всі отвори. Посередині обличчя залишають міцну нитку, аби зручно було знімати. На все лице накладають шар спеціального гіпсу. Він твердне, тоді маску знімають - розрізають ниткою навпіл. У майстерні митець її склеює, заливає", - розповідає Уляна Дзиндра.

Євген Дзиндра - ще й втор кам'яних левів, що стоять на площі Ринок біля львівської Ратуші. У 50-роках він реставрував чотири фонтани, які знаходяться на Площі Ринок.

"Батько шукав ескізи, дивився по старовинних матеріалах, як виглядали скульптури із грецької міфології. Бо у Діани не було шматка обличчя, тому визначитися, куди спрямувала погляд скульптура було дуже важко. Зробив наосліп, але виявилося, що так і має бути, коли підняли архів" - розповідає Уляна Дзиндра.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали посмертні маски відомих українців роботи Євгена Дзиндри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі