четвер, 09 липня 2020 16:52

Сільрада відмовилася виділяти ділянку під пам'ятник

Сільрада села Вахнівка Липовецького району Вінницької області виступила проти встановлення пам'ятника "Борцям за волю України". Не погодилася виділити земельну ділянку для спорудження.

"Це здається диким в незалежній Україні, але це факт, що сільські депутати й керівництво цієї сільради фактично стали на позицію ворожу до своєї національної пам'яті та борців за волю України. Тому їх потрібно зробити "відомими", - написав у Facebook депутат Вінницької облради Володимир Барцьось.

Він розповів, що кілька років тому актив громади з Липовця та Вінниці вперше за роки Незалежності влаштував вшанування козаків і повстанців під проводом отаманші Марусі Соколовської. 1920 року неподалік Вахнівки вони розгромили більшовицький продзагін, який грабував і тероризував селян. Тому виникла ідея спорудити пам'ятник та вшанувати героїв. Спочатку керівництво села її підтримало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поставили пам'ятник зниклому селу

Автор: facebook.com/vova.bartsos/
  Депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось опублікував відповідь  сільської голови Ганни Нагорної на своє депутатське звернення щодо встановлення пам'ятника
Депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось опублікував відповідь сільської голови Ганни Нагорної на своє депутатське звернення щодо встановлення пам'ятника

Вчителька гімназії та отаманша українських повстанців Олександра Соколовська - Маруся, загинула 6 листопада 1919-го. Її застрелив колишній ад'ютант Найда.

Повстанською діяльністю займалася вся родина дівчини. Із березня 1919-го вона служила зв'язковою у загоні з 500 людей під командою брата Дмитра. Їздила селами, вербувала нових повстанців. Вони боролися проти більшовиків на Правобережжі. Мали допомагати об'єднаній армії УНР і ЗУНР при наступі на Київ у липні 1919-го.

Зараз ви читаєте новину «Сільрада відмовилася виділяти ділянку під пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути