пʼятниця, 23 листопада 2012 13:59

Розташування на Кубі радянських ракет є найбільшим блефом в історії - Суворов
12

Фото: Фото: Ольга Скороход

Перший переклад українською книги Віктора Суворова "Кузькіна мать" презентував 21 листопада Віталій Капранов, директор видавництва "Зелений пес". Книга присвячена Карибській кризі та фактам про ядерне протистояння Радянського Союзу та США. Спеціального для цієї книги автор написав свою автобіографію та звернення до українського читача – українською книжки українця Суворова ще не виходили. „Кузькіна мать" – це не тільки крилатий вислів Хрущова, це ще й назва 50-мільйонної ядерної бомби, яку Радянський Союз підірвав на Новій Землі для залякування.

Віталій Капранов розповів про те, чому Суворов називає розташування на Кубі радянських ракет найбільшим блефом в історії людства, та про людей, що врятували світ від загибелі: генерал Сєров Іван, маршали Варенцов Сергій та Бірюзов Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кубу доставили українські ракети

У червні 1991 року Міністерство оборони СРСР визнало, що у жовтня 1962 року США мали ядерних припасів більше за СРСР у 17 разів. Сєров "знав все про американські ракети, але не зовсім розумів, що відбувається в СРСР". Варенцов "міг спокійно перетворити Європу на Чорнобиль, тобто на Хіросіму, Чорнобиля тоді ще не було".

"Ось такий був розклад сил на той момент. І про нього знали лічені люди. А ось перед вами людина (Сєров – Gazeta.ua), яка того розкладу сил не знала. Але якось довідалася. Суворов висловлює думку, як саме це було".

Віталій Капранов зазначив: "Іван Сєров зовсім не янгол, керував в Угорщині придушення повстання і заколоту, та отримав псевдо "М'ясник". Це вже саме говорить за себе. Соратник Жукова, взагалі наволоч ще та. Але в нього була одна риса, був інстинкт виживання. І коли він довідався про реальний розклад сил, то зрозумів, що загроза іде людству, а не тільки його особистому життю".

Радянська ракета Р-14 була дуже невдалою: "їх було 19 штук зроблено, в 1963 році поставлена на озброєння, за рік після Карибської кризи, але у 1964 році вже була визнана застарілою. Ця ракета на момент Карибської кризи не могла нікуди летіти, але теоретично вона існувала. Оце власне були всі карти Радянського Союзу, якими він намагався показати "Кузькіну мать" Америці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час Карибської кризи на Кубі воювали офіцери СС

"Ще були підводні човни, які несли ракети. Ось, власне К-19 на прізвисько Хіросіма, бо у нього постійно витікало з реактора, він постійно ламався і гинули люди. Він ніс 3 ракети радіусом 600 км. Щоби атакувати такими ракетами Америку, треба було підплисти хоча б кілометрів на 200—300 від берега, щоб воно туди уже далі летіло. Далі цей човен повинен був сплисти наверх і далі готовність 20 хвилин до пуску ракети. 20 хвилин під обстрілом берегової охорони і військово-повітряних сил, щоб запустити одну ракету!

"Одну ракету можна було запустити, а у відповідь отримати 100. Ось у чому фокус!".

"Чим могли відповісти американці? Ось наприклад, підводний човен "Джордж Вашингтон", 16 ракет на одному човні, радіусом дії 2200 км з підводним стартом. Тобто такий човен заходить в будь-яку бухту Англії чи Франції або в Північне море, і з-під води випускає 16 ракет і повертається додому. Таких у них було 9. Ось ракета "Атлас Д" - запускалася з відкритих майданчиків, готовність до пуску всього 20 хвилин, і вона долітала до Радянського Союзу. Тобто американці із своїх авіаносців могли обстрілювати по квадрату з будь-якої точки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Під загрозою опинилися не тільки Сполучені Штати" - британська преса часів Карибської кризи

"Ми бачимо, що на той момент карт у Хрущова не було взагалі – він блефував на мізері взагалі без карт. Коли Варенцов і Сєров про це довідалися, то зрозуміли, що справи дуже погані, адже американці про це не знають. А Хрущов б'є по столі черевиком, підриває бомби і запускає космонавтів".

"За версією Суворова, вони (Сєров і Варєнцов – Gazeta.ua) дійшли до "злочинної згоди" за тодішніми законами, а сьогодні ми можемо їх вважати героями. Дійшли згоди, що треба пояснити американцям, що у Хрущова нема сил, нема карт. Для того, щоб це пояснити американцям, Сєров не міг підняти трубку і сказати: "Мені Кеннеді, будь-ласка". Навіть, якби він подзвонив, то йому б ніхто не повірив – це явна провокація".

"Тому ними було знайдено людину, яка мала завдання – здати інформацію американцям. Це був Володимир Пеньковський, він працював в ГРУ. Доступу до цієї інформації він сам не мав, а міг тільки отримати від свого начальства. Власне, це робота подвійного агента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили промову Кеннеді перед "Третьою світовою війною"

"Була розроблена кодова операція на Кубі під назвою "Анадир" і була реалізована в 1962 році, якою керував маршал Бірюзов Сергій Семенович, який за версією Суворова був третім у групі Сєрова і Варенцова. Від нього довідувалися про розташування радянських ракет на Кубі, що потім Пеньковський здавав американцям. Ви ж розумієте, що глава ГРУ і сухопутніх військ не міг знати, як розташовані ракети на Кубі".

"На Кубу везлися ракети, які можна знешкодити простою чергою з кулемету". Це такі ракети як ФКР-1 радіусом 125 км та інші, радіусом 45 км: "Ними можна хіба що лише собі над головою стріляти, – зазначив Капранов. – Навіщо їх взагалі туди везли? Суворов каже, що це був просто обмінний фонд".

Віктор Суворов (Володимир Різун) — письменник, історик, дослідник, у минулому — розвідник, капітан ГРУ. Автор історичних бестселерів "Криголам", "Акваріум", "День "М". Ворог Радянського Союзу, заочно засуджений до розстрілу. Персона нон ґрата в пострадянських країнах.

Зараз ви читаєте новину «Розташування на Кубі радянських ракет є найбільшим блефом в історії - Суворов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути