понеділок, 15 жовтня 2012 18:53

Під час Карибської кризи на Кубі воювали офіцери СС

Автор: Фото: культура.рф
  Світ стояв на порозі ядерної війни. Однак СРСР і США змогли домовитися
Світ стояв на порозі ядерної війни. Однак СРСР і США змогли домовитися

Кубинський лідер Фідель Кастро під час Карибської кризи 1962 року міг взяти на службу колишніх солдатів і офіцерів німецького вермахту, в тому числі і з підрозділів СС, свідчать розсекречені документи німецької развідки.

За даними німецького видання Die Welt, які навели у неділю (понеділок мск.) мексиканські ЗМІ, мова йде про найважчий періоді кризи - наприкінці жовтня 1962 року. У той момент кубинська влада нібито шукали і пропонували контракти не тільки екс-бійцям підрозділів Waffen-SS, але і відмінно підготовленим і німецьким офіцерам-десантникам й саперам, які мали величезний бойовий досвід, а також різним військовим технічним фахівцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга Суворова про Карибську кризу вийде українською

Карибська криза 1962 року була викликана різким загостренням міжнародної обстановки в зв'язку з загрозою війни між СРСР і США через розміщення радянської ракетної зброї на Кубі, в результаті чого світ на кілька днів у жовтні того року опинився на межі ядерної війни.

За інформацією німецького видання, потенційним найманцям пропонувалася зарплата в еквіваленті 2 тисяч німецьких марок того часу - в рівних частках в кубинських песо і будь-якій європейській валюті, яку планувалося переводити на банківські рахунки в Старому Світі.

Німецька розвідка БНД стверджує, що як мінімум чотири колишніх офіцери СС відповіли на ці пропозиції, але точно відомо, що тільки двоє з них прибули на Кубу.

Крім того, кубинський режим був зацікавлений у придбанні зброї європейського виробництва, для чого, за наявною розвідувальною інформацією, вступив у контакти з ультраправими силами ФРН. Того ж жовтня1962 року Куба звернулася за посередництвом Західної Німеччини з проханням про закупівлю автоматичної зброї бельгійського виробництва. Як припускали німецькі розвідслужби, Фідель Кастро не хотів бути повністю залежним від поставок зброї тільки з СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Під час Карибської кризи на Кубі воювали офіцери СС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути