середа, 17 жовтня 2012 12:43

Оприлюднили промову Кеннеді перед "Третьою світовою війною"

Автор: Фото: rnns.ru
 

Президент США Джон Кеннеді в жовтні 1962 року в розпал Карибської кризи збирався напередодні початку Третьої світової війни оголосити американському народу про великомасштабне вторгнення на Кубу. Аркуш із заготовкою тексту виявився в архіві президентської бібліотеки в штаті Массачусетс - в особистих паперах Роберта Кеннеді. Як відомо, брат президента в дні Карибської кризи займав пост генерального прокурора і був найближчою довіреною особою Джона Кеннеді.

На цьому тижні відзначається 50-річчя кубинського протистояння США і СРСР, але продовжують спливати все нові невідомі відомості, що свідчать про те, як близько світ стояв до ядерного Армагеддону протягом тих довгих і напружених 13 днів, пише британська газета The Daily Mail.

У проекті звернення 35-го президента США до нації говориться, що він "з важким серцем" змушений оголосити про вторгнення на Кубу. Експерти переконані, що такий крок американців майже напевно став би сигналом до атаки Радянського Союзу і розв'язанню Третьої світової війни, яка коштувала б людству сотень мільйонів життів.

У своїй промові Джон Кеннеді планував оприлюднити перед співвітчизниками військовий план, розроблений міністром оборони Робертом Макнамарою. Сценарій нападу передбачав бомбардування Острова Свободи 500 точковими авіаударами, а потім висадку 90 тисяч американських солдатів. Такий поворот подій пропонувався на випадок, якби радянські судна прорвали блокаду Куби.

Американці планували використати власну ядерну зброю для нападу на Кубу, і, природно, отримали б аналогічну відповідь з боку Радянського Союзу. Як випливає з документа, кризу вдалося все ж врегулювати, оскільки і Джон Кеннеді, і радянський лідер Микита Хрущов прекрасно розуміли серйозність ситуації і усвідомлювали її неминучі трагічні наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Промови Кеннеді й Обами перетворили на картини

Історики відзначають, що хоча документи, розсекречені до 50-річчя кубинської кризи, не дають приводу для переписування історії холодної війни, але вони допомагають краще зрозуміти думки ключових фігур протистояння. Крім проекту промови президента, з архіву Роберта Кеннеді опубліковані телеграми, звіти, розшифровки стенограм і запису генпрокурора від руки, які відносяться до тих днів 1962 року. На деяких листках брат президента накидав малюнки - ймовірно, він робив це в задумі, розмірковуючи про гострий моменті історії.

Оприлюднено і документи з архіву Роберта Кеннеді за інші роки. Зокрема, в одному з них, датованому 1964 роком, вимальовується в загальних рисах план вбивства лідерів Кубинської революції Фіделя Кастро, його брата Рауля і Ернесто Че Гевари із залученням мафії. За усунення Фіделя передбачалося виплатити 100 тис. доларів, за голову Рауля - 20 тисяч і стільки ж за Че Гевару. Крім того, ще 2500 доларів планувалося виділити для додаткових витрат виконавцям.

До ювілею Карибської кризи німецька газета Die Welt опублікувала документи, що свідчать про підготовку до можливої ??Третьої світової війни з іншого боку. Відповідно до публікації, в розпал кризи Фідель Кастро взяв на службу колишніх офіцерів нацистських дивізій SS, щоб ті навчили кубинські війська тактиці ведення бою. Ці дані проливають світло на готовність Кастро поступитися своїми комуністичними ідеалами заради утримання влади на Кубі і запобігання захоплення острова Сполученими Штатами.

Нагадаємо, Карибська криза почалася 14 жовтня 1962 року, коли літак-розвідник ВПС США виявив на Кубі радянські ракети середньої дальності Р-12. За рішенням президента США Джона Кеннеді був створений спеціальний Виконавчий комітет, в якому обговорювалися можливі подальші дії Вашингтона. 22 жовтня Кеннеді виступив зі зверненням до народу, оголосивши про наявність на Кубі радянської стратегічної зброї. США ввели блокаду Куби.

Кеннеді запропонував СРСР демонтувати ракети і розвернути підійшли до Куби кораблі в обмін на гарантії США не нападати на Острів Свободи і не скидати режим Кастро. У підсумку Хрущов погодився, і 28 жовтня почався демонтаж ракет.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили промову Кеннеді перед "Третьою світовою війною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути