понеділок, 22 квітня 2019 08:20

Розстріляли розробника національної валюти

Розстріляли розробника національної валюти
Вадим Гетьман - розробник національної валюти. Фото: Индустриалка

У ліфті свого будинку в Києві 22 квітня 1998 року застрелено Вадима Гетьмана - економіста, фінансиста, політичного діяча.

Вадим Гетьман народився в селі Снітин Лубенського району на Полтавщині в родині сільського вчителя. Закінчив Київський фінансово-економічний інститут. Починав кредитним інспектором сільгоспбанку. Очолював Фінансову комісію Запорізького облвиконкому. З 1975 року – перший заступник голови республіканського державного комітету цін. Пізніше очолив Агропромбанку "Україна". 1992-го очолив Національний банк України. Брав активну участь у розробці та прийнятті Конституції.

За його правління Україна вступила до Міжнародного валютного фонду та Європейського банку реконструкції та розвитку. Вадима Гетьмана називають "батьком" національної фінансово-банківської системи, він розробник і провідник української грошової реформи, фундатор національної валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки давили студентів на головній площі країни

22 квітня 62-річного Вадима Гетьмана виявили у вантажному ліфті будинку на Печерську, де на 8-му поверсі знаходилася його квартира. Коли прибула слідчо-оперативна група, він ще був живий, але врятувати не вдалося. Підозрюваного у цьому вбивстві було затримано лише 2002-го. Ним виявився 29-річний на момент злочину Сергій Кулєв, член донбаської "Банди Кушніра". У квітні 2003 Луганський апеляційний суд засудив Кулєва до пожиттєвого ув'язнення з конфіскацією майна. Дотепер перебуває у в'язниці. Посмертно Гетьману присвоєно звання Героя України.

Влада Китаю наказала тисячам студентам, які вимагали демократизації країни, 20 квітня 1989 року очистити площу Тяньаньмень у Пекіні. За два місяці військо розігнало демонстрантів танками та озброєними солдатами. Загинуло більше чотирьох тисяч людей. У світі подію називають "Різанина на площі Тяньаньмень".

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли розробника національної валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути