Ексклюзиви
субота, 20 квітня 2019 08:20

Танки давили студентів на головній площі країни

Танки давили студентів на головній площі країни
4 червня 1989 року під час наступу танків на площу Тяньаньмень до колони танків вийшов невідомий молодий китаєць із господарськими сумками . Він протягом кількох хвилин наодинці стримував колону танків, поки його не потягли звідти невідомі. У квітні 1998 року американський журнал "Time" включив "Невідомого бунтаря" до списку 100 найвпливовіших людей XX століття. Дізнатися особу та долю чоловіка не вдалося. Фото: Time

Влада Китаю наказала тисячам студентам, які вимагали демократизації країни, 20 квітня 1989 року очистити площу Тяньаньмень у Пекіні. За два місяці військо розігнало демонстрантів танками та озброєними солдатами. Загинуло більше чотирьох тисяч людей. У світі подію називають "Різанина на площі Тяньаньмень".

15 квітня 1989 року під час партійного засідання від серцевого нападу раптово помирає від інфаркту політик 74-річний Ху Яобан. Він виступав за перезавантаження китайської політичної системи та реформи. Того дня на площі Тяньаньмень біля пам'ятника Народним Героям збираються студенти, щоб оплакати Ху Яобана. Зібрання поступово перетворюється у протест проти влади мільйона студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демонстрантів добивали саперними лопатками

Майже два місяці до мільйона студентів жили в наметовому містечку на площі. Їм допомагали із їжею та речима місцеві. Уряд на чолі з Деном Сяопіном визнає демонстрації незаконними і оголошує воєнний стан. 4 червня озброєні військові та поліція за підтримки танків, бойових машин, піхоти і бронетранспортерів йдуть до площі.
Бронетранспортери і танки давили студентів, які намагалися зупинити їх. По людях стріляли з кулеметів, танкових гармат.

Солдати застосовували сльозоточивий газ, били дубинка і стріляли на ураження. За офіційними даними, постраждало 3 тисячі студентів, 200 – убито. Незалежні спостерігачі кажуть, що загиблих було більше 4 тисяч. Після придушення протестів уряд арештував тисячі прихильників протестів, накладає заборону на поширення іноземної преси. У китайських підручниках інформації про події на площі немає.

Радянські війська розігнали мирну демострацію у Тбілісі 9 квітня 1989 року. Ці події отримали назву Трагедія 9-го квітня. Під колесами танків і від ударів саперними лопатками загинули 18 осіб. Серед них 16 жінок. За два роки цього ж дня Грузія проголосила незалежність.

Зараз ви читаєте новину «Танки давили студентів на головній площі країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути