середа, 26 лютого 2020 11:33

Розстріляли організаторів злочинів проти українців

Організаторів Голодомору в Україні Станіслава Косіора, Павла Постишева та Власа Чубаря розстріляли 26 лютого 1939-го у Москві. Усіх звинуватили у співпраці з іноземними розвідками. Згодом розстріляли й їхніх дружин.

Косіор був колишнім генсеком КП(б)У, Чубар ексголовою Раднаркому УРСР, Постишев колишнім другим секретарем ЦК КПУ. Усі брали участь у насильницькій колективізації, розкуркуленні та придушенні селянських бунтів. Виступали проти українізації та брали участь у масовому винищенні інтелігенції. Із 1932-го потрапили в немилість до генсека Йосипа Сталіна через недостатню "твердість" у здійсненні хлібозаготівель.

Автор: wikimedia
  Станіслава Косіора, Павла Постишева та Власа Чубаря розстріляли в часи "Великого терору"
Станіслава Косіора, Павла Постишева та Власа Чубаря розстріляли в часи "Великого терору"

Пізніше всіх зняли з посад, виключили з партії та відкликали з України. Косіора звинуватили у приналежності до "Польської військової організації" та в тому, що був емісаром Юзефа Пілсудського. Посадили до Лефортовської в'язниці у Москві, де провели 54 допити із застосуванням тортур.

"Страшні тортури Косіор витримав, ворогом народу себе не визнав, і тоді мучителі привели його 16-річну дочку Тамару і сказали: "Або ти зараз даєш покази, або ми зґвалтуємо її в тебе на очах", і коли навіть ця погроза не подіяла, її виконали. Тут вже й непохитний більшовик був "зламаний": він усе підписав, а дочка Косіора кинулася під поїзд", - писав історик Рой Медведєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали невідомі фото творців Голодомору

Чубаря арештували 4 липня 1938-го. Був звинувачений в участі у антирадянській терористично-диверсійній організації та співпраці із нацистською розвідкою.

Постишева притягнули за діяльність у правотроцькістській організації в Україні. Підкреслювалося, що мав зв'язки з Косіором, Чубарем, Якіром та іншими. На них же й написав власні показання. Цілеспрямовано налагоджував диверсійно-шкідницьку роботу в Україні. Був "агентом японської розвідки, якій передавав дані про Радянський Союз".

Тіла піддали кремації та поховали на Донському кладовищі Москви. Усіх реабілітували 1956 року, під час "відлиги", за рішенням Військової Колегії Верховного Суду СРСР. Апеляційний суд Києва 2010 року визнав їх та інших партійних діячів винними в гецониді українського народу.

Кримінальну справу проти організаторів Голодомору порушили 22 травня 2009 року за зверненням виконувача обов'язків голови Українського інституту національної пам'яті Ігоря Юхновського, народних депутатів та інших громадських діячів. За розслідування взялося Головне слідче управління СБУ. Здійснювали його в 17 областях. У ході розслідування зібрали близько 3,5 тис. документів, що підтверджували злочини вищих посадових осіб проти українців та людства.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли організаторів злочинів проти українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути