вівторок, 07 лютого 2023 15:36

Розсекретили документи про депортацію українців

Розсекретили документи про депортацію українців
Розсекретили документи, пов'язані з депортацією мешканців Західної України. Фото: "Історична правда"

Скасували гриф "Для службового користування" зі справ галузевого державного архіву МВС, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках.

Рішення ухвалила Комісія з питань роботи зі службовою інформацією, передає Міністерство внутрішніх справ.

Згідно з законом "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років" уся така інформація має бути відкритою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців жорстоко депортували

"Метою цього закону є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів та заборона обмеження доступу до неї. Тож документи репресивних органів мають бути доступними для громадськості, в тому числі шляхом розміщення на офіційних веб сайтах", – зауважив директор Департамент документообігу та контролю Іван Сопіга.

У фондах є ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Депортацію населення Західної України провели органи республіканських та союзних МДБ та МВС 21 жовтня 1947-го. Увійшла в історію під назвою "Операція "Захід". Була спрямована на ліквідацію соціальної бази українського визвольного руху. За добу до Сибіру і Казахстану вивезли 77 808 людей.

Українська повстанська армія продовжила діяти після завершення радянсько-німецької війни. Намагалася підірвати роботу радянських владних структур. Керівництво СРСР постійно шукало нові форми нейтралізації повстанського руху. Тоді вирішили депортувати людей. Протягом 1944-1946 років із Західної України у віддалені місцевості СРСР вивезли понад 14 тис. родин учасників національно-визвольного руху.

Зараз ви читаєте новину «Розсекретили документи про депортацію українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути