Ексклюзиви
субота, 21 жовтня 2017 07:08

Українців жорстоко депортували

Українців жорстоко депортували
Примусове виселення населення. Фото:www.5.ua

21 жовтня 1947 року протягом одного дня виселили понад 76 тисяч осіб. Це була наймасштабніша депортація населення західноукраїнських земель у повоєнний час. Вона отримала назву "Захід". Місцеве населення депортували у віддалені регіони СРСР, зокрема в Сибір. Операція "Захід" розпочалася 21 жовтня о шостій ранку і тривала добу. Командував нею заступник міністра внутрішніх справ УРСР Дятлов. Людей розбудили військові, увірвавшись у домівки. Кілька хвилин на збори, потім вози, залізнична станція і потяг на Сибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депортація кримських татар - архівні фото

Майно виселенців конфіскували й передали в державну власність – тобто в колгоспи. Виселяли насамперед родини учасників ОУН, пособників учасників ОУН та членів їхніх родин, "куркулів-націоналістів" та їхні родини. До списків осіб на виселення, поспіхом складених секретарями сільрад, потрапило багато й тих людей, які не були близькими родичами повстанців. За матеріалами заведених справ, "підривна" діяльність їх родичів часто взагалі не була встановлена. Для уникнення нападів з боку частин УПА війська МДБ патрулювали дороги, перехрестя та залізничні станції. Деякі сім'ї, попереджені підпіллям напередодні депортації, сховались у лісах. До акції з виселення було залучено автотранспорт та засоби зв'язку.

Операція "Захід" таки послабила український визвольний рух. Після десятків років заслання дехто повернувся на рідну землю, а дехто прижився на чужій. І аж до часів "перебудови" мало хто знав про цю трагічну сторінку в історії України.

Зараз ви читаєте новину «Українців жорстоко депортували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути