Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2020 09:01

Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою

Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою
50-тисячний мітинг у Львові, де 7 липня 1988-го проголосили створення Української Гельсінської спілки Фото: facebook.com/Kultur.ua/

Установчий з'їзд Української Гельсінської спілки завершився 30 квітня 1990 року. Учасники вирішили розпустити організацію та на її основі створили Українську республіканську партію.

Громадсько-політична і правозахисна організація УГС була створена у Львові 7 липня 1988-го членами Української Гельсінської групи. Учасники підкреслювали, що мають на меті боротися з комуністичним режимом не політичними, а правовими методами, шляхом ознайомлення світового співтовариства з порушенням прав людини в Україні. Також прагнули ознайомити українців із Декларацією прав людини та сприяти виконанню статей Заключного Акта з питань безпеки і співпраці у Європі, що був підписаний 1975-го у Гельсінкі. Попри оголошену мету, організація все ж мала політичний характер, а у КДБ її називали найнебезпечнішою для радянської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер чоловік, який написав Акт незалежності, а в державі навіть траур не оголосили

Після реорганізації УГС в УРП, першим головою нової політичної партії обрали дисидента й політв'язня Левка Лук'яненка. Частина учасників Української Гельсінської групи на чолі із В'ячеславом Чорноволом відмовились від участі у партії, наголошуючи на деяких її авторитарних засадах. Головною програмною метою проголошувалося створення Української незалежної соборної держави, "в умовах розпаду останньої у світі імперії". Представники засуджували комуністичну ідеологію та висловлювалися за націоналізацію власності компартії в Україні.

Першочергові партійні завдання були опубліковані у самвидавчій газеті "Центральна Рада". Серед них: необхідність добитися прийняття закону про партії, громадські та громадсько-політичні організації, що мало сприяти розвиткові громадянського суспільства, та прийняти новий закон про вибори, узгоджений з усіма нормами міжнародного права. Партія пообіцяла домагатися створення нової демократичної Конституції України.

15 листопада 1990-го УРП стала першою партією, офіційно зареєстрованою в УРСР та першою з усіх опозиційних до комуністичної влади демократичних партій.

Установчий з'їзд Народного руху України за перебудову завершився 10 вересня 1989-го у Києві. Виникла найбільша політична організація, яка відіграла визначальну роль у демонтажі комуністичної системи в Україні.

Рух згуртував людей різних переконань - як деяких комуністів, так і націоналістів. Усіх об'єднувала національна демократична ідея.

Зараз ви читаєте новину «Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути